Fysik

eksponentiel funktion - halveringstykkelse

08. februar 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hey derude,

har lige et spørgmål til et forsøg jeg har udført. Jeg har lavet en graf over nogle målinger, hvor blylag i mm er på første aksen og på anden aksen har jeg tælletallet for gammastråling.

computeren siger at funktionen er: A*exp(-Cx)+B

men hvad er det nu det betyder ? ved jeg at det er en eksponentiel funktion. men spørgsmålet er, hvad det exp(-Cx) betyder ? og hvordan det kan skrives på en anden måde?

fx. skriver man : expa(x) = ax

på forhånd tuuusiiind taak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det betyder først og fremmest, at man har antaget, at funktionen forløber eksponentielt. Den er tilmed aftagende, se vedhæftede fil. Læg mærke til at funktionen aftager gradvist (mindre og mindre, så at sige), som når en spand med vand står og lækker, fordi er er et lille hul i nederst i siden på den. I starten er strålen kraftig dV/dt stor, men efterhånden bliver strålen langsommere og langsommere, fordi trykket omkring hullet aftager eksponentielt. Et eksempel som i helt sikkert støder på er et radioaktivt stof, man kan så opskrive n differentialligning af typen dy/dt = k*y, hvor k < 0, den løses ved separation af de variable dy/y = k*dt, hvor vi så ved integration på begge sider får ln(y) = k*t +C, der løst med hensyn til y giver y = exp(k*t+C), som kan skrives exp(kt)*exp(C) = C1*exp(k*t). Det var teorien bag den type funktioner og deres karakteristiske forløb, de, findes der i 1000-vis af i det praktiske liv. 

Vedhæftet fil:math.doc

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Jeg er ikke bekendt med din notation, men exp(-Cx) = e-Cx


Svar #3
08. februar 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

ok....  :D taaak til jer begge to :D


Svar #4
08. februar 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

dvs, at ligningen er : y=A*e-Cx+B ?.. eller hva ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Prøv at tegne det op, så kan du se, om du får brug for en konstant, det går ud på at finde y(0). Se i øvrigt lige mit nye inlæg om at bruge grafik (under matematik)


Skriv et svar til: eksponentiel funktion - halveringstykkelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.