Matematik

Hurtigt lille forståelsessprøgsmål!!

09. februar 2009 af Booklover (Slettet)

Hej !

Jeg har simpelthen et virkelig irriterende problem med at udregne værdien af x i lineære, eksponentielle og potensudviklinger, når man kender værdien af y??

Hvordan skal jeg derfor udregne værdien af x når jeg kender værdien af y??

Findes der en speciel formel eller et godt huskeråd??

Fx. En eksponentiel udvikling har regneforskriften y = 5,9146 * 1,4026x.

Hvor stor skal x være for at y er større end 1000??

Fx. En lineær udvikling har regneforskriften y = -0,5x + 10,5.

Bestem x-koordinaten til det punkt på linjen hvis y-koordinat er -2.

Kan I hurtigt hjælpe mig!

Smil B^^k


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2009 af Isomorphician

Hvor stor skal x være for at y er større end 1000??

1000 < 5,9146*1,4026x

Først isoleres leddet hvor x indgår, for at kunne bruge logartimeregel:

1000/5,9146 < 1,4026x

Nu kan logaritmereglen: log(ax) = x*log(a) bruges:

log(1000/5,9146) < x*log(1,4026)

Ved division med log(1,4026) kan x isoleres:

(log(1000/5,9146))/(log(1,4026)) < x

.....

Med andre ord: Bliv fortrolig med dine logaritmeregneregler.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. februar 2009 af Pettson

Den lineære ligning:

Den kendte værdi (y = -2) indsættes i ligningen, og den ubekendte (x) isoleres
(i dette tilfælde ved først at fratrække 10,5 på begge sider af lighedstegnet og derefter at dividere med -0,5 på begge sider):

-2 = -0,5x + 10,5 <=>
-2 – 10,5 = -0,5x + 10,5 – 10,5 <=>
-12,5 = -0,5x <=>
-12,5 / -0,5 = -0,5x / -0,5 <=>
25 = x


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2009 af Isomorphician

En lineær udvikling har regneforskriften y = -0,5x + 10,5.

Bestem x-koordinaten til det punkt på linjen hvis y-koordinat er -2.

Den nederste linje er med andre ord ligningen y = -2. Nu har du to udtryk for y. Hvis y er lig med det ene, må y også være lig med det andet. Sæt nu de to udtryk lig hinanden:

-2 = -0,5x + 10,5, hvor du isolerer x.


Svar #4
09. februar 2009 af Booklover (Slettet)

Hej alle tre! Det var virkelig til kæmpestor hjælp! Mange, mange, mange tak!!


Skriv et svar til: Hurtigt lille forståelsessprøgsmål!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.