Kemi

syre - base ligevægt.

17. februar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

jeg har et lille spørgsmål til puffer-opløsning. Har nemlig test i morgen.. : (

Syre + H_2O <---> korr. base + h_3o^+.

Mit spørgsmål er egentlig.. Pufferligning må man bruge når der er et svagt syre og en svag base..

MEN, hvad så hvis f.eks. jeg i opgaven får at vide at koncentrationen eller volumen af syren er f.eks. højere end koncentrationen eller volumen af basen, må jeg så stadig bruge pufferligningen?..

Eller skal de ha' f.eks. samme volume og samme koncentration før man må bruge pufferligning.. Bare så jeg kan genkende hvornår jeg ska bruge pufferlignignen i morn.

Vh. mig : ) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#0. Hej.

Pufferligningen kan sagtens anvendes for forskellige koncentrationer og volumen af henholdsvis syren og basen, da man i pufferligningen alene benytter sig af forholdet mellem koncentrationerne af syrebaseparret.


Svar #2
17. februar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

når du siger forhold mener du så at volumen og koncentration af syre-baseparret godt må være helt forskelligt, men.. det du siger med forholdet, mener du så at stofmængderne, eller koefficienterne SKAL være ens.. Så altså hvis koefficienterne i reaktionsskemaet er ens så må man bruge pufferligning ligegyldig hvad syren volume ell. koncentration er, og ligegyldig hvad basens volume ell. koncentration skal være..

Eller mener du, at

bare der er en syre og et korr. basepar, som er svagt, så må man bruge pufferligningen.. Bare for at være helt sikker.

Så lige et andet spørgsmål, eller, det er af samme boldgade, hvis du har nedenstående reaktionsskema.. Er det så rigtig forstået af mig, at man må bruge pufferligningen helt fra "lige efter" start-titreringen, (der skal lige dannes liiidt korr. base) og helt til "lige før" ækviva.(fordi der i ækvi. kun er base + vand).. Så i stort set helt fra titreringsstart til lige før ækvi. kan man her bruge pufferligningen til at udregne pH af opløsningen

HB + OH^- ---> B^- + H_2O. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#2.

Altså pufferligningen er helt generelt: pH = pKs + log([base]/[syre]). Denne ligning holder for ethvert syrebasesystem, hvor de er relativt svage og hvor mængden er vand er forholdsvis stor (vands molbrøk ≈ 1).

Pufferligningen kan "omformes" til pH = pKs + log((nbase/Vbase)/(nsyre/Vsyre) idet c = n/V. Specielt når Vbase = Vsyre fås: pH = pKs + log(nbase/nsyre).

Der er visse approksimationer forbundet med pufferligningen. Især idet det antages, at koncentrationerne af syren og dets korresponderende base ved ligevægt vil forblive det samme som den formelle koncentration (!). Dette negligerer nemlig syrens dissociation og basens hydrolyse - ligesom at vands dissociation fuldstændigt negligeres. Disse approksimationer fejler når man har med relativt stærke syrer og baser (med pKs-værdier et par enheder fra 7), for fortyndede eller koncentrerede koncentrationer (større end 1 M og mindre end 0.001 M) eller voldsomme forhold mellem syren og basen (forhold større end 100:1). Pufferligningen er således mest præcis i intervallet/intervallene omkring pKs-værdien/værdierne, men kan også - afhændigt af systemet - anvendes på hele titreringer fra start til slut.


Skriv et svar til: syre - base ligevægt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.