Matematik

Opstilling af ligninger for: potentielle, ekspotentielle og linære funktioner

08. november 2004 af Mikziel (Slettet)
hej alle på SP!
Jeg er kørt fast i noget matematik og jeg har virkelig brug for hjælp, så jeg håber nogen kan og vil hjælpe. det omhandler som nævnt i emnet, opstilling af ligninger for hhv: potentielle, ekspotentielle og linære funktioner. vi har skrevet nogle tal ind på forskellige koordinatsystemer; det normale, det enkeltlogaritmiske, og det dobbeltlogaritmiske. og vi har så fundet ud af hvilken en der passer bedst til hver af talrækerne. (mest lineær i det givne koordinatsystem.)
vi har så fået tildelt følgende opgave:

Brug den bedst egnede model til at opstille et funktionsudtryk for udlandsgælden i de tre regioner. År 1978 sættes til tiden (t = 1).

det med årstallet, kommer af en årrække, hvorfra nogle målinger var taget.

håber ikke jeg har skrevet der for indviklet, for jeg har virkelig brug for hjælp!

på forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2004 af frodo (Slettet)

hvad er dit spørgsmål så?

Hvordan man opstiller funktionen?

Du tegner den bedste rette linje i dit givne koordinatsystem, og vælger så to punkter fra LINJEN, og ikke fra målingerne, som du bestemmer forskriften ud fra.

Svar #2
08. november 2004 af Mikziel (Slettet)

ja, det er som du skriver hvordan man opstiller de forskellige funktionsligninger til hhv. en potentiel, en ekspotentiel og en linære funktion.

funktionensligningen er det ikke det samme som forskriften?

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2004 af frodo (Slettet)

jo

Svar #4
08. november 2004 af Mikziel (Slettet)

ok, er der en formel man kan bruge til at finde denne forskrift?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2004 af frodo (Slettet)

ja, og de står sikkert i din formelsamling

Svar #6
08. november 2004 af Mikziel (Slettet)

jeg har noget, men er ikke sikker på om de kan bruges, og i så fald hvor:

f(x)=a*x+b lineær?

log(f(x))=(log(a))*log(b) ekspotentiel?
eller
f(x)=b*a^x ekspotentiel?

f(x)=b*x^a hvor x>0 og b>0 potentiel?

er det rigtigt?






Brugbart svar (0)

Svar #7
08. november 2004 af frodo (Slettet)

eksponentiel: f(x)=b*a^x

Ellers rigtigt.

Svar #8
08. november 2004 af Mikziel (Slettet)

ok mange tak. ville bare være helt sikker, da jeg skal bruge facit til de følgende 5 opgaver :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2004 af Damon (Slettet)

Potentiel :P
Det har jeg sgu aldrig hørt før. Plejer bare at kalde det potensfunktion.

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. november 2004 af frodo (Slettet)

jeg ville også kalde den en potentiel, jf eksponenTIEL

en potensfunktion er vel strengt taget bare: f(x)=x^a

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. november 2004 af Damon (Slettet)

sejt - dog underligt at kalde den en potentiel funktion - ordret bedtyder det vel: noget der kan være en funktion...

Brugbart svar (0)

Svar #12
08. november 2004 af frodo (Slettet)

tja, men det gør min lærer ihvertfald også..

Svar #13
08. november 2004 af Mikziel (Slettet)

eksponentiel: f(x)=b*a^x
skal der ikke også hvor: x>0 og b>0?

Svar #14
08. november 2004 af Mikziel (Slettet)

b er altid skæring med y-aksen ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #15
08. november 2004 af frodo (Slettet)

nej.. ved potentielle er det skæringen med linjen x=1

Brugbart svar (0)

Svar #16
08. november 2004 af frodo (Slettet)

der skal ingen begrænsninger på x og b i eksponentielle udviklinger.

Brugbart svar (0)

Svar #17
08. november 2004 af allan_sim

nej, ikke for en potensudvikling. Da er f(1)=b, mens f(0)=b for hhv. lineære funktioner og eksponentielle udviklinger.

Svar #18
08. november 2004 af Mikziel (Slettet)

ok mange tak!

Skriv et svar til: Opstilling af ligninger for: potentielle, ekspotentielle og linære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.