Matematik

lige store koefficienters metode

22. februar 2009 af biqqu (Slettet)

jeg har 2 ligninger der hedder:

2x - y = 6

- 4x + 2y = -2

Disse skal løses med de lige store koefficienters metode, men det går ikke op! Dvs., ligningen har ingen løsning. Men hvordan begrunder man det?? Kan man ikke bare sige, at da talene ikke går op med hinanden, dvs. man kan ikke gange således at man får de samme tal har den ingen løsning? 


Svar #1
22. februar 2009 af biqqu (Slettet)

 Spørgsmål 2: lige store koeffciernters metode!

-x + 6y = 4      (i) 

2x - 12y = -8    (ii)

I facit står der, at de to ligninger er ensbetydende og derfor har mange løsninger. Jeg ved ikke om den har mange løsninger, men jeg kan godt se, at de ligner meget hinanden. Fx hvis man ganger den øverste ligning med -2 får man det samme som i (ii) .. Hvordan kan dette 'bevises' eller forklareS? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar 2009 af ibibib (Slettet)

Du kan forklare det geometrisk: I den første har du to parallelle linjer som ikke er sammenfaldende og i den anden har du to sammenfaldende linjer.


Svar #3
22. februar 2009 af biqqu (Slettet)

 sammenfaldene, hvor?? x-aksen/y-akse??


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2009 af ibibib (Slettet)

De to linjer er ens.


Svar #5
22. februar 2009 af biqqu (Slettet)

 hvordan kan du se det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2009 af DennisDeH (Slettet)

Ved at ligningerne på eksplicit form har samme forskift ;)


Svar #7
22. februar 2009 af biqqu (Slettet)

 #6 - nærmere forklarelse? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. februar 2009 af DennisDeH (Slettet)

prøv at omskriv begge ligninger så y er isoleret, så vil svaret komme af sig selv :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. februar 2009 af patricksorensen (Slettet)

Enig - det er det, der menes med "lige store koefficienters metode" - at sørge for, at enten x eller y i begge ligninger har den samme værdi...


Svar #10
22. februar 2009 af biqqu (Slettet)

 det kan man ikke i denne ligning :), det giver 0.


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. februar 2009 af patricksorensen (Slettet)

Jep...

Når du sætter enten x eller y lig med hinanden og resultatet bliver 0, betyder det at de ikke skærer hinanden - de er parallelle...

Er både x og y lig hinanden, er linierne ens...


Skriv et svar til: lige store koefficienters metode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.