Fysik

Gitterkonstant ved brug af hældning

23. februar 2009 af blazedk (Slettet)

Hej

Jeg sidder med en fysik rapport om afbøjning af lyset og skal benytte en hældning på 0,0044 til at bestemme gitterkonstanten.

Kan virkelig ikke se hvordan man gør (det kan dog godt være at hældningen er forkert, men har gjort hvad vejledningen sagde og det skulle være gjort rigtigt)

Selve opgaven lyder sådan: 1. Undersøgelse af gitterformlens gyldighed. Benyt et gitter med 300 spalter pr. mm og den røde laser (med bølgelængden 632,8).
Gitterformlen kan stilles op som sin(?)= λ/d*n, dvs. den siger , at sin(?) er proportional med ordnen n, hvor proportionalitetskonstanten er λ/d.
Det skal derfor undersøges, om sin(?) er proportional med ordnen n, og hvis det viser sig at stemme, skal proportionalitetskonstanten benyttes til at bestemme gitterkonstanten d, ved at gå ud fra, at du kender bølgelængden af det røde lys.Gitterkonstanten beregnet ud fra proportionalitetskonstanten kan derefter sammenlignes med gitterkonstanten beregnet ud fra det opgivne antal spalter pr. mm. Hvis der er tilpas god overensstemmelse (vurdér usikkerheder og fejlkilder), er gitterformlen eftervist.
Benyt derefter den fundne hældning til at bestemme gitterkonstanten
 

Håber I kan overskue det, for er selv gået lidt dø i det:)


Svar #1
23. februar 2009 af blazedk (Slettet)

0,0044x


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. februar 2009 af peter lind

Det betyder formodentlig at du jar en række målinger med ordene n og tilsvarende vinkler. find sinus af vinklerne. Lav derefter regression på data sin(v) og n. Det skulle gerne så stemme med en ligning af formen y= ax . Læg punkterne i en graf, der kan du lettere se om det ser rimeligt ud. Hældningen af linien skulle så blive λ/d =?0,0044


Svar #3
23. februar 2009 af blazedk (Slettet)

Jamen det er faktisk hvad jeg har gjort. Men jeg kan ikke lige se hvordan λ/d =?0,0044 kan være det rigtig. For hvis jeg nu sætter 632,8/d=0,0044 ind i solve på lommeregnerne kommer gitterkonstanten for gitteret på 300 mm pr. spalte ud.


Svar #4
23. februar 2009 af blazedk (Slettet)

*kommer gitterkonstanten for gitteret ikke ud


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2009 af peter lind

Du skal passe på med enhederne. Bølgelængden er(sandsynligvis) i nanometer. Ellers er der også en faktor 2, som jeg ikke ud fra det givne kan forklare.


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. februar 2009 af mathon

hældningen er ikke rigtig

sin(θn) = (λ/d)*n = (λ*(1/d))*n = ((632,8 nm)*(300 mm-1)*n  =
((632,8*10-6 mm)*(300 mm-1)*n = 0,18984*n


Svar #7
24. februar 2009 af blazedk (Slettet)

okay, jeg får godt nok 0,1867 når jeg sætter det ind i exel, men det er vel også fint nok når man tager i betragtning at der er målt en smule forkert eller ikke helt præcist ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. februar 2009 af peter lind

jo


Svar #9
24. februar 2009 af blazedk (Slettet)

så, hvis jeg bare skriver hvordan jeg har fundet 0,18984*n og 0,1867 og så har jeg bevis gitterformelens gyldighed ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. februar 2009 af peter lind

Ikke helt. Du skal også angive at du finder at sinus af afbøjningsvinklen er proportionale med ordenen. At du også heraf finder en god overenstemmelse, når du beregner gitterkonstanten er "blot" et ekstra plus.


Svar #11
24. februar 2009 af blazedk (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Nu har jeg endelig forstået det og fået det hele til at passe.


Skriv et svar til: Gitterkonstant ved brug af hældning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.