Matematik

Bestem tangent til cirkel

01. marts 2009 af Simon2 (Slettet)

Cirklen C har ligningen

(x-1)2+(y+3)2=18

En linie l er givet ved forskriften y=-x+k, hvor k er et reelt tal.

Bestem k, så l er tangent til C.

Dette er et 'ekstra' spørgsmål, da vi ikke har haft om dette endnu. Kan dog godt forestille mig situationen og at der må være 2 løsninger, men hvordan man kommer frem til løsningen, vil jeg gerne have lidt hjælp til. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2009 af ibibib (Slettet)

Linjen l har hældningen -1. Linjerne med hældningen 1 er vinkelrette på l. En af dem går gennem cirklens centrum...


Svar #2
01. marts 2009 af Simon2 (Slettet)

Som sagt har vi endnu ikke beskæftiget os med tangenter, så du må meget gerne forklare nrmere! :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2009 af ibibib (Slettet)

Du mangler bare at lave en tegning.


Svar #4
01. marts 2009 af Simon2 (Slettet)

Hej igen :) Som sagt kan jeg sagtens forestille mig situationen, dog kunne jeg godt tænke mig at anvende beregninger fremfor geometri.

Altså den linje som går gennem cirklens centrum og står vinkelret på vores tangent hedder y=1x-4. Denne linje må danne en centervinkel på 45grader, hvor 2 af siderne må være radius som vi kender. Kan man ikke finde en sammenhæng ved at anvende afstandsformlen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2009 af ibibib (Slettet)

Du skal beregne skæringspunkterne mellem denne linje og cirklen. Det kan du se på tegningen.


Svar #6
01. marts 2009 af Simon2 (Slettet)

Præcis, jeg kan se det på tegningen, men så beregner jeg det jo netop ikke :)!


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. marts 2009 af ibibib (Slettet)

Prøv at læs hvad jeg skriver i #5.  På tegningen kan du se at du skal beregne...


Svar #8
01. marts 2009 af Simon2 (Slettet)

Jeg prøver ad så :)


Skriv et svar til: Bestem tangent til cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.