Fysik

Frit fald uden luftmodstand - position som funktion af tiden

02. marts 2009 af Pishulden (Slettet)

Hej.

Jeg er igang med at skrive SRO om frit fald med og uden luftmodstand, og har fået til opgave, bl.a. at redegøre for formlen til udregning af position som funktion af tiden, ved et fald uden luftmodstand. Jeg mener man skal bruge differentialregning til dette, men er desværre på helt bar bund hvad det angår. Håber meget der er en der kan være med til at give mig en forståelse for dette, og gerne hurtigt, da opgaven er til onsdag.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2009 af DennisDeH (Slettet)

Der er jo mange måder at gribe denne problemstilling an på. Du kan bruge Gallileis (ca. sådan det staves) dynamik ("Faldlængde lig med kvadratet af tiden multipliceret med en konstant), eller Newtons dynamik udledt vha. differentialregning, eller bevægelsesligningerne for én dimensionel bevægelse, herunder gravitationsloven og definationen af et tyngdefelt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Jeg skulle da mene, at du også kan bruge energibevarelse til det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

Du kan starte med at sige at tyngeaccelerationen er konstant og kaldes g. Så har du at a(t)=g. hvis du integrere den får du en hastighedsfunktion, og integreres den får du en stedfunktion.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2009 af QaZZaQ

Et frit fald er pr. definition et fald uden luftmodstand; så den eneste kraft der virker på et faldende legeme er tyngdekraften.

Fres=mg=m(d2x/dt2)

Løs ligningen (d2x/dt2) =g

dx/dt=gt+k

x=0.5gt2+kt+c

Hvor k og c er konstanter der bestemmes af begyndelsesbetingelserne, og kan identificeres som begyndelseshastigheden v0 og begyndelsespunktet x0.


Skriv et svar til: Frit fald uden luftmodstand - position som funktion af tiden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.