Fysik

Impulsbevarelse i det skrå stød - forsøg

03. marts 2009 af *CS* (Slettet)

Hej.

Jeg har i fysik lavet et forsøg om impulsbevarelse i det skrå stød. Jeg har lidt besvær med resultatbehandlingen og ville virkelig påskønne lidt hjæp.

Forsøgsvejledningen kan ses her: http://www.emu.dk/gym/fag/fy/inspiration/fysvejl/mekanik/skraast1.html

Det, der volder mig problemer er spørgsmålene 1-4, især nr. 2, som jeg bare har stirret mig blind på, men jeg kommer lige med mine egne bud:

1. Da vektorerne repræsenterer kuglernes hastigheder lige efter stødet, gælder der for de lige tunge kugler:

m1*v = m1*u1 + m1 * u2

v = u1 + u2

OA = OB + OC

2. Her kræves der noget hjælp!

I et elastisk stød er både impulsen og energien bevaret. Så det er noget med ligningen fra 1'eren og kræfternes parallellogram

Og den kinetiske energievarelse kan beskrives ved

½ m OA^2 = ½ m OB^2 + ½m OC^2

OA^2 = OB^2 + OC^2

så der er tale om den omvendte pythagoras, eller hvordan?

3. m1 * v = m1*u1 + m2*u2

m1*OA = m1 * OD + m2 * OE

4. m1 * OA - m1 * OD = m2 * OE

m1 (DO-OA) = m2 * OE

m1 * DA = m2 * OE

DA = m2/m1 * OE

På forhånd mange tak!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Din 1) er vist korrekt, såvidt jeg kan se.

2) Det er korrekt fremgangsmåde. Energibevarelse giver dig, at OA^2 = OB^2+OC^2. Herudfra burde du kunne resonnere dig frem til at vinkel BOC = 9+ grader.

3) Ja, det er vist korrekt nok.

4) Vist også korrekt.


Svar #2
03. marts 2009 af *CS* (Slettet)

Mange tak.

Kan jeg evt. bede dig om at uddybe spørgsmål 2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: 9+ = 90 grader - trykfejl.


Skriv et svar til: Impulsbevarelse i det skrå stød - forsøg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.