Kemi

pH beregning i Syre-Base ??

03. marts 2009 af 1g (Slettet)

En opløsning af myresyre, HCOOH, tilsættes stærk base, kaliumhydroxid.

Myresyreopløsningen på 100 ml har koncentrationen 0,10 M. Der tilsættes 8,0 ml 0,5 M KOH.

Skriv reaktionsskemaet for reaktionen mellem de to stoffer og beregn blandingens pH.

Altså reaktionsskemaet har jeg lavet:    HCOOH + OH-   ->  COOH- + H2O

Men at beregne pH har jeg ingen ideer om??


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2009 af Lisa3y (Slettet)

du beregner pH vha. følgende formel: pOH=-log[OH-]

Da pOH+pH=14 kan du beregne pH. pH=14+log[OH-]...

Så du skal simpelthen beregne koncentrationen af hydroxid først.


Svar #2
04. marts 2009 af 1g (Slettet)

Da der er 100 ml af HCOOH og 8 ml af KOH, bliver den totale volumen 108 ml:

n(HCOOH)=0,108 L * 0,10 mol/L = 0,0108 mol

n(HCOOH) = n(OH-)  =>  c(OH-) = n/V = 0,0108 mol / 0,108 L = 0,1 mol/L

pOH= -log(0,1) = 1

pH= 14,00 - 1 = 13,00

Er det rigtigt regnet ud sådan??


Skriv et svar til: pH beregning i Syre-Base ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.