Fysik

Stoffet mellem stjernerne?!?!?!

10. marts 2009 af Filly (Slettet)

Godaften i dejlige mennesker.

Jeg er kørt fuldstændig fast i en fysik opg og det ville være super lækkert hvis i kunne hjælpe mig.

Stoffet mellem stjernerne i en galakse består hovedsageligt af hydrogenatomer. Fordelingen af hydrogenatomerne kan fastlægges, idet de udsender stråling i radiobølgeområdet med laboratoriebølgelængden 21,11cm
Nogle astronomer observerer strålingen fra hydrogenatomerne i stoffet mellem stjernerne i galaksen NGC 1232. Denne galakse befinder sig 100 millioner lysår fra jorden.
a) Beregn ved hvilken bølgelængde denne stråling observeres her på jorden. 
 

Jeg ved godt jeg skal finde v ved hjælp af hubbles lov og så bruge dopplereffekten men hva så derefter og mine formler giver nogle syge tal..

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Prøv at skrive dine mellemregninger ind.


Svar #2
10. marts 2009 af Filly (Slettet)

det er noget rodet fordi jeg ikke helt kan få styr på dem men her er de

For at finde ud af dette vel jeg først regne hastigheden ud ved hjælp af Hubbles lov
Hastigheden, væk fra os, for objekter i universet, er givet ved

v: er hastigheden af objektet væk fra os.
H: er Hubble konstanten som er 70(km/s)/Mparsec=2,77*10-18s-1.
r: er lig afstanden til objektet.
Så først skal væres 100millioner lysår regnes om til Mparsec.
Parsec = 206265AE = 3,08568*1016m
1 lysår = 0,30657941pc så 100millionmer lysår = 30657941,47pc ellers 30, 65794147Mpc

Nu bruger jeg klassisk dopplereffefk til at finde rødforskydningen.
z=v/c
z: er rødforskydningen.
v: er hastigheden af objektet væk fra os.
c: er lyshastigheden i vacuum.
Nu sætter vi vores tal ind i formlen. Vi ved at 1pc = 30,87*1013m
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Du starter med at bruge Hubbles lov til at finde hastigheden.

v = H*d = 70 km/s/MPc * 100*10^6 lysår = x  - jeg kalder bare størrelsen for x.

Herefter indsætter du i den klassiske dobblereffekt for at finde rødforskydningen:

z = v/c = x/c

For at finde bølgelængden sætter du nu ind i formlen, der angiver sammenhængen imellem bølgelængde og rødforskydning:

z+1 = lambda_obs / lambda_lab - såvidt jeg husker.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2009 af *CS* (Slettet)

Jeg ville nok vælge at anvende H = (21 km/s)/10^6ly, så det passer med enhederne


Skriv et svar til: Stoffet mellem stjernerne?!?!?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.