Matematik

potens regression - uden hjælpemidler

25. marts 2009 af cathrineholm (Slettet)

En funktion f er af typen f(x)=b *x^a, og det gælder at f(2)=4 og f(4) = 64
Bestem tallene a og b

Opgaven skal løses uden hjælpemidler - hvordan gør jeg?
Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2009 af Jerslev

#0: Hvis du afbilleder en potensfunktion i et dobbeltlogaritmisk diagram fås:

log (f(x)) = log(b*x^a) = log(b) + log(x^a) = log(b) + a*log(x)

I et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem vil en potensfunktion altså være en ret linje. Hældningskoefficienten beregnes som for en ret linje:

a = (log y2 - log y1)/(log x2 - log x1)

Herefter kan du indsætte det ene punkt og beregne b.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

hvis du vil bestemme den anvendelige a værdi skal du løse ovenstående brøk. dette kan gøres ved at huske på regnereglerne for logaritmer : 

f.eks. : 

ln(9)/ln(3) = 2 

da 3^2 = 9  


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2009 af bugmenot1234 (Slettet)

Et alternativ er:

Du kender to punkter. Altså gælder, at

4=b*2^a og 64=b*4^a <=>

64/4 = (b*4^a)/(b*2^a) <=>

16 = (4^a)/(2^a) <=>

16 = 2^a <=>

ln 16 = a ln 2 <=>

ln 2^4 = a ln 2 <=>

4 ln 2 = a ln 2 <=>

4 = a

Dernæst kan du nemt finde b ved isolation:

4 = b*2^4 <=>

4/(2^4) = b <=>

4/16 = b <=>

b = 1/4

(jeg kan ikke afvise at der er en regnefejl eller to, men princippet skulle være rigtigt nok)


Svar #4
25. marts 2009 af cathrineholm (Slettet)

#3
Jeg kan bedst lide din metode - det andet fatter jeg simpelhen ikke. Men hvor får du det med in 16 = a In 2 fra ? forsår ikke helt det med "In"


Skriv et svar til: potens regression - uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.