Kemi

Haster - Hvordan finder jeg den aktuelle koncentration ?

26. marts 2009 af Den-Seje (Slettet)

 Hvordan finder jeg den aktuelle koncentration ? 

må gerne komme med et eksempel ? 

Tusind tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

Den aktuelle koncentration af en bestemt partikel, er koncentrationen af den pågældende partikel i opløsningen. Den aktuelle koncentration kaldes også partikelkoncentration. Den aktuelle koncentration angives ved at skrive den kemiske formel inden i en kantet parentes.

[partikeltype] = koncentration i mol/L af partikeltypen

ex. Hvis der på flasken med saltsyre står 4,0 M betyder det, at cHCl = 4,0 mol/L, men da saltsyre reagerer fuldstændigt med vand

HCl(aq) + H2O(l) ®Cl-(aq) + H3O+(aq)

er [HCl] = 0 mol/L mens [Cl-] = [H3O+] = 4,0 mol/L.

se eventuelt :

http://www.natlex.dk/koncentration.html


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. marts 2009 af [email protected] (Slettet)

 Jeg har svært ved, at se logikken i det ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Hvis du kender den formelle koncentration, og kender reaktionslingningen, så skrev jeg dette i en anden tråd:

Kender du pHen kan du finde den aktuelle koncentration af H+ ved 10^-ph

I forsøg kender du oftest den formelle koncentration, men da baserne i større eller mindre grad dissocierer og omdannes til korresponderende base i opløsningen, skal du først regne for at finde den aktuelle koncentration.

0,5 M eddikesyre i 1L vandig opløsning indeholder fx en lille del acetationer, som er syrens korresponderende base.

Du kan finde de aktuelle koncentrationer af syren og den korresponderende base ved, at antage at den formelle stofmængde ved forsøget start er 0,5 mol. Ved ligevægt må der være forsvundet noget eddikesyren, som er omdannet til acetationer. Den del kalder vi x, mens den tilsvarende mængde opståede oxoniumioner også kaldes x. Den tilbageværende mængde eddikesyre kaldes derfor (0,5-x).

Nu indrages ligevægstkonstanten (syrekonstanten) for eddikesyre. Sætter vi vores led sammen ved hjælp af ligevægtsloven får vi et andengradspolynomie som er lig syrekonstanten. X^2 / (0,5-x) = Ks

Denne ligning løses og du har fundet x. For at finde den aktuelle koncentration af eddikesyre i opløsningen trækkes x fra de 0,5 mol.
 


Skriv et svar til: Haster - Hvordan finder jeg den aktuelle koncentration ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.