Fysik
Let - én fys. opg. 2.g
18. november 2004 af
ForzaItalia (Slettet)
Jeg har en opgave. Først følger opgaven, dernæst følger mit løsningsforslag. Jeg finder, at der ikke er nogen brydningsvinkel. Rigtig mange fra min klasse hævder, at det er der. Er der nogle fysikeksperter, der kan vurdere om min tolkning af opgaveformuleringen er rigtig. Hvad siger i?
***
"The walls of a (filled) aquarium are made of glass with an index of refraction 1,5. If a ray strikes the glass from the inside at an angle of incidence of 45, what is the angle at which it emerges into the air?"
Okay... Jeg gør som følger for at løse den:
***
Det antages, at lysets hastighed i vakuum er den samme som i luft:
n_12 = 1,5 => n_21 = 1 / n_12 = 1/1,5
Brydningsvinklen er da:
n = sini/sinb <=> sinb = sini/n = sin45 /1,5^-1 = 1,0607 => b i.e.
Da indfaldsvinklen er større end grænsevinklen, sker der ingen refleksion, men kun refraktion.
***
***
"The walls of a (filled) aquarium are made of glass with an index of refraction 1,5. If a ray strikes the glass from the inside at an angle of incidence of 45, what is the angle at which it emerges into the air?"
Okay... Jeg gør som følger for at løse den:
***
Det antages, at lysets hastighed i vakuum er den samme som i luft:
n_12 = 1,5 => n_21 = 1 / n_12 = 1/1,5
Brydningsvinklen er da:
n = sini/sinb <=> sinb = sini/n = sin45 /1,5^-1 = 1,0607 => b i.e.
Da indfaldsvinklen er større end grænsevinklen, sker der ingen refleksion, men kun refraktion.
***
Svar #2
18. november 2004 af Epsilon (Slettet)
#0: Pas på! Du glemmer akvarieglasset! Der er to brydninger. Vands brydningsindeks er ca. 1.33.
Kilde: Databog Fysik Kemi, 10.udg., 2000, s.189.
Så brydningsloven
n(vand)*sin(i) = n(glas)*sin(b)
giver brydningsvinklen b I GLASSET. Man finder
b = 39 grader (2 betydende cifre)
Tjek selv at det passer!
Så skal du bruge brydningsloven endnu en gang, for at finde brydningsvinklen b2 I LUFT. Jeg overlader det til dig at vise, at for rudeglas fås i dette tilfælde
b2 = 70 grader (2 betydende cifre)
//Singularity
Kilde: Databog Fysik Kemi, 10.udg., 2000, s.189.
Så brydningsloven
n(vand)*sin(i) = n(glas)*sin(b)
giver brydningsvinklen b I GLASSET. Man finder
b = 39 grader (2 betydende cifre)
Tjek selv at det passer!
Så skal du bruge brydningsloven endnu en gang, for at finde brydningsvinklen b2 I LUFT. Jeg overlader det til dig at vise, at for rudeglas fås i dette tilfælde
b2 = 70 grader (2 betydende cifre)
//Singularity
Svar #3
19. november 2004 af Epsilon (Slettet)
Supplerende kommentarer til indlægget.
Jeg citerer fra indlægget:
"Da indfaldsvinklen er større end grænsevinklen, sker der ingen refleksion, men kun refraktion."
Nej, du mener lige det modsatte, baseret på din udregning, at der kun sker (total)refleksion og ingen refraktion (brydning), ikke sandt? Men det er som bekendt forkert, idet du glemmer at tage højde for akvarieglasset, som jo har et STØRRE refraktionsindeks end vandet. Og da indfaldsvinklen b = 39grader i glasset er mindre end den kritiske vinkel (41.8 grader), vil lysstrålen refrakteres i grænsefladen mellem glasset og luften.
//Singularity
Jeg citerer fra indlægget:
"Da indfaldsvinklen er større end grænsevinklen, sker der ingen refleksion, men kun refraktion."
Nej, du mener lige det modsatte, baseret på din udregning, at der kun sker (total)refleksion og ingen refraktion (brydning), ikke sandt? Men det er som bekendt forkert, idet du glemmer at tage højde for akvarieglasset, som jo har et STØRRE refraktionsindeks end vandet. Og da indfaldsvinklen b = 39grader i glasset er mindre end den kritiske vinkel (41.8 grader), vil lysstrålen refrakteres i grænsefladen mellem glasset og luften.
//Singularity
Skriv et svar til: Let - én fys. opg. 2.g
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
