Kemi

Hjælp til ligning i titrerings-opg.

16. april 2009 af K.Wulff (Slettet)

Jeg skal til eksamen imorgen og er kørt fast i en titreringsopgave... Er der en venlig sjæl, der vil gennemgå step-by-step hvordan man løser følgende ligning:

10^-pKa = x^2 / (0,01mol - x)

Det er mange år siden jeg har haft matematik. x skulle gerne være lig 7,9*10^(-6) ... Hvilket der så skulle kunne beregnes en pH ud fra!?!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2009 af mathon

i det følgende skrives Ka = 10-pKa som k

k = x2/(0,01-x)

x2 = k(0,01-x)

x2 = 0,01k - kx

x2 + kx - 0,01k = 0            som med kendskab til værdien af k er en 2.gradsligning i én variabel


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2009 af mathon

x2 + kx - 0,01k = 0  og 0<x<0,01

x = (-k+√(k2+0,04))/2 = ............


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. april 2009 af mathon

rettelse

x = (-k+√(k2+0,04k))/2


Svar #4
17. april 2009 af K.Wulff (Slettet)

Ah ja, det dæmrer i hukommelsen!

Tusind tak for jeres tid (:


Skriv et svar til: Hjælp til ligning i titrerings-opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.