Kemi

Hjælp til beregning af pH

19. april 2009 af HUA (Slettet)

Under følgende reaktion:

3 I2(s) + 6 OH-(aq) --> 5 I-(aq) + IO3- + 3H2O(l)

kan der blive frigivet 154,1 kJ/mol nyttearbejde til omgivelserne. (ΔGθ = -154.1 kJ/mol)

Det antages, at følgende koncentrationer for de pågældende stoffer i en blanding, er:

[I-] = 0.10 M og [IO3-] = 0.50 M

Ved hvilken pH-værdi vil reaktionen være i ligevægt ved 25ºC?

Håber der er nogen der kan hjælpe!! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2009 af Darwin (Slettet)

#0. Hej.

Du kan evt. finde [OH-] ved brug af loven ΔGθ = -RT·ln(K).


Svar #2
19. april 2009 af HUA (Slettet)

Hvordan gør man det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2009 af Ofeylingo (Slettet)

Altså du kender din gibs energi, du kender også konstanten R, og T, som er dine 25 grader i Kelvin.. Så finder du ligevægtskonstanten K.. Når du har den..

Du har opgivet dine andre aktuelle koncentrationer, og dermed har du nu kun en ubekendt, nemlig [OH-] og den finder du så..

pH = 14-log[OH-]


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. april 2009 af Darwin (Slettet)

#2.

ΔGθ = -RT·ln(K)

K = e(-ΔGº/RT)

        = e(154100 J/mol)/(8.314 J/K·mol · 298 K)

        = 1·1027

Vand og faste stoffer indgår i ligevægtsbrøken med værdien 1, så

K = [I-]5·[IO3-] / [OH-]6

   = (0.1)5(0.5) / [OH-]6

   = 5·10-6 / [OH-]6

Dermed kan vi skrive:

1·1027 = 5·10-6 / [OH-]6

⇔ [OH-] = (5·10-6/1027)(1/6) = 4.135·10-6.

Så er pH = 14 + log[OH-] = 14 + log(4.135·10-6) ≈ 8.6.

Med forbehold for fejl fordi jeg sidder og regner med en lille 10-krs lommeregner, som ikke kan tage store tal, logaritme eller almindelig symbolregning. :-)


Svar #5
19. april 2009 af HUA (Slettet)

tusind tak for svar.. :-)


Skriv et svar til: Hjælp til beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.