Matematik

Hej - kan I give mig lidt hjælp ...?

23. april 2009 af Booklover (Slettet)

Hej Alle.

Nedenfor ses nogle opg. i matematik, som jeg er virkelig i tvivl om - og som jeg for mig selv har udregnet en del af, men det ville være virkelig fantastisk, hvis der var nogle herinde, som evt. kunne sige mig hvordan de ville udregne opgaverne ...

Opgave 1.

Find koordinatsættet for skæringspunktet mellem linjerne l og m med ligninger

L: y = 4x - 8                 m: y = -2x + 17

Har fået x = 4,1667 .... er det rigtigt?

Opgave 2.

Er linjerne med ligninger l: 4x-3y = 5 og m: 3x-4y=7 ortogonale?

Mit svar er NEJ, da jeg fra reglen a * c = -1, ikke får -1 men 1... er det rigtigt??

Opgave 3.

Find afstanden fra punktet P(2,7) til linjen l med ligningen y = -4x +1

Via afstandsformlen (dist) har jeg fået 3,39 ... er det rigtigt??

Opgave 4.

a) Opskriv en ligning for cirklen med C(1,12) og r = 6.

Her har jeg skrevet : 62 = (x-1)2 + (y-12)2 ... er det rigtigt??

b) Ligger punktet (7,9) på cirklen?

Mit svar er NEJ ... er det rigtigt??

Opgave 5.

Bestem skæringspunkter ml. cirklen med ligningen (x-1)2 + (y-2)2 = 25 og linjen med ligningen y = x + 4

Via solve har jeg svaret x = -3,7 og y =0,29 eller x = 2,7 og y = 6,7 ... men jeg kan simpelthen ikke gennemskue om svaret er rigtigt, da jeg ikke er helt sikker på hvorledes man skal udregne stykket UDEN lommeregner!??

Opgave 6.

Vis at punktet (2,3) ligger på cirklen (x+1)2 + (y-5)2 = 13

Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P.

HJÆLP!!

Opgave 7.

Bestem ligninger for de to tangenter til cirklen med ligning (x-3)2 + (y -2)2 = 13 der står vinkeltret på linjen y = 0,75x +6

HJÆLP!!!

Håber Inderligt at I lige hurtigt vil give mig et hint!

Mange hls.

M.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2009 af peter lind

Hvorfor så usikker. Det klarer du jo fint.

Opgave 5 Erstat y i cirklens ligning med x+4. Du har nu en andengrads ligning i x, som du må løse.

Opgave 6. Sæt x=2 og y=3 ind i cirklens ligning.

Opgave 7. Find ligningen for linien, der går gennem centrum af cirklen og er ortogonal på den givne linie. Den vil skære cirklen i de søgte punkter. 


Svar #2
23. april 2009 af Booklover (Slettet)

Tusind tak for dit svar Peter ;)

Opg. 5 : Jeg har nu prøvet at gøre som du sagde, og det syntes at virke helt rigtig, dog får jeg nu et helt andet resultat end hvis jeg solver! - så nu er jeg i tvivl om jeg igen bare har regnet forkert, eller om der er noget andet helt galt!!

Opg. 7: denne opg. går simpelthen helt galt for mig, ligegyldigt hvordan jeg end vender og drejer den ... i bogstavligste forstand!


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2009 af peter lind

Kan du ikke skrive lidt mere om hvad du har gjort i opgave 5 og 7?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2009 af keg (Slettet)

Opgave 6. Du mangler vel også at bestemme  tangentens ligning i P. Først finde stigningstal til radius til P , og derefter kan du finde stigningstal til tangenten og ved at indsætte P i tangentens ligning y=ax +b, kan du finde b (overskær med y-akse)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2009 af keg (Slettet)

opgave 7: prøv at tegne cirklen og ligningen på et stykke kvadreret papir. Tegn en linie gennem centrum, parallel med den givne linie og bestem dens form y=0,75x +b og indsæt i cirkelligning. Herved får du denne linies skæring med cirklen og derefter er det blot at tegne og udregne tangenterne i punkterne.Jeg får nogle meget "skæve" tal, men mål efter på din tegning, som giver et fingerpeg om du har regnet rigtigt. Altid en god ide at tegne op om muligt.


Svar #6
25. april 2009 af Booklover (Slettet)

Tusind tak - hvor har I dog været søde ... Jeg har nu virkelig forsøgt at løse dem .. og opg. 5 er nu lykkes for mig!! - men jeg er virkelig, virkelig ked af det -  opg. 6 og 7 giver stadig ingen mening for mig, selvom jeg har forsøgt at følge jeres råd!

Jeg ville virkelig værdsætte det, hvis bare en af jer måske ville vise mig det via nogle udregninger - selvfølgelig ikke udregne det for mig - men bare vise mig hvilke formler, hvordan jeg starter med at udregne opg. 6 og 7, m.m ??????????


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2009 af keg (Slettet)

prøv at benytte tangentligningen, som er udtrykt således:

(x0 -c1)(x - c1) + (y0 - c2)(y - c2) = r2 ,  hvor punktet P0(x0,y0) ligger på cirklen, (som du kan finde ved at indsætte  x- og y-værdien i cirkelligningen og dette skulle gerne give 13) og gennem hvilket der skal findes en ligning til tangenten ( som er en ret linie med form af  y=ax +b)

og hvor c1 og c2 er centrum for cirklen,

men igen,---- prøv også at tegne op på kvadreret papir med mål i cm, så vil du let kunne se om dine udregninger svare til tegn,


Skriv et svar til: Hej - kan I give mig lidt hjælp ...?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.