Kemi

Bjerrum diagram - beregn pH værdien

27. april 2009 af strangers

Hejsa

Man har reaktionen for titreringen mellem Calciumcitrat og saltsyre:

Ca3(C6H5O7)2(s) + 6 HCl ----------> 2 C6'H8O7(aq) + 3 CaCl2(aq)

Ved ækvivalenspunktet er der forbrugt 20,6 ml 0,1 M HCl

Der har følgende bjerrum Diagram:

http://peecee.dk/upload/view/166155

Så er opgaven:

Beregn pH ved færdig titrering.

Findes der nogle bud på hvordan man generelt set kan løse sådanne opgaver?

mvh Jansik
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2009 af ladydru (Slettet)

hej... har du pka eller pkb i opgaven. og hvor meget stof der var afvejet i en af det to der reager sammen? så kan jeg godt give svar.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2009 af ladydru (Slettet)

hvor meget stof havde du arbejde? Ca3(C6H5O7)2S.... ? hvor mange gram afvejede du af det stoff + hvad we pka eller pkb?


Svar #3
29. april 2009 af strangers

Hejsa

Det va 0,180 gram af stoffet -  men pkb/pks er ikke opgivet. Jeg har dog fået denne til (ved opslag):

pKs1= 3,128; pKs2= 4,761; pKs3= 6,396
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2009 af mathon

der foreligger citronsyre og CaCl2 i den færdigtitrede vandige opløsning

heri
kan citronsyren betragtes som middelstærk monohydron syre:

pH = -log[(-Ks+(Ks2+4Ks*cs)½)/2]

hvor
Ks = 10-pKs = 10-3,128
og
cs er titreringsberegnet
 


Svar #5
29. april 2009 af strangers

Hej Mathon

Så jeg skal finde antal mol af Ca3(C6H5O7)2(s), og beregne syrens mol. Derefter skal ovenstående formel anvendes?

I øvrigt, hvorfor bruges bjerrumdiagrammet ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. april 2009 af mathon

...fordi
du hverken har viden om pH eller syrebrøken...


Svar #7
29. april 2009 af strangers

Okay...

Opgaven forinden siger nemlig intet om ph eller syrebrøk. Det gør opgaven efter tilgengæld.

Så man kan generetl sige ved titreringsopgaver:

Find antal mol og brug mængdeberegninger.

Dernæst skal du bare finde ud af om det er stærk/svag/middelstærk opløsning og bruge formlen herfor?

mvh Jansik


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. april 2009 af mathon

Ja


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. april 2009 af mathon

...for et Bjerrumdiagram
gælder:

pH = pKs + log((1-x)/x)
og                                         hvor x er syrebrøken
x = 1/(1+10pH-pKs)


Svar #10
29. april 2009 af strangers

Hej Mathon

Dvs. hvis jeg nu bliver bedt om at afgøre hvilke former citronsyre er på ved pH = 4, samt hvor mange procent der er det, så kan jeg jo finde syrebrøken som du har angivet. Men hvilken af de tre pks værdier skal man bruge?

Hvad menes der med "hvilke former forekommer citronsyre på ved pH=4"?

Endnu engang takker:)


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. maj 2009 af mathon

                        H3Ci  +  H2O  <--->  H2Ci-    +    H3O+      pK1 = 3,08
                     x = 0,11                 1-x = 0,89      

                       H2Ci +  H2O <---> HCi2-       +    H3O+       pK2 = 4,74
                     x = 0,85                 1-x = 0,15                   

                      HCi2-  +  H2O <---> Ci3-         +    H3O+      pK3 = 5,40
                     x = 0,96                 1-x = 0,84
 


Svar #12
05. maj 2009 af strangers

Hej mathon

hvad er det helt præcist ovenstående betyder?

Går ud fra, at det er forklaringen på hvorfor der er tre pks værdier..

Angående det der med hvilke former syren forekommer på ved pH 4 skal jeg så ikke bare trække 1 fra syrebræken og sige, at resten er base?

mvh Jansik:)

og endnu engang tak!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. maj 2009 af mathon

pH = 4

x = 1/(1+10pH-pKs1) = 1/(1+104-3,08) = 0,107623 ≈ 10,8%

dvs
ved pH = 4
forefindes "citronsyren"
som
      10,8% H3Ci
og
      89,2% H2Ci-

............

x = Ys
 


Skriv et svar til: Bjerrum diagram - beregn pH værdien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.