Matematik

Løs eksponentiel ligning?!? :)

29. april 2009 af julianp (Slettet)

to eksponentielle funktioner f og g har forskrifterne

f(x) = 50 * 1,10x

g(x) = 80 * 0,85x

a)

bestem fordoblingskonstanten for en af ovennævnte funktioner

T2 = (ln2)/(ln1,1) = 7,27

b)

Løs ligningen f(x) = g(x)

Jeg er lidt lost herfra pga. det opløftede x, ved ikke om det er mere simpelt end jeg lige regner med? :P


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. april 2009 af biqqu (Slettet)

b: du skal sætte de 2 ligninger ligmed hinanden, altså

50*1,10x = 80*0,85x og nu skal du isolèr x.


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. april 2009 af Dynin (Slettet)

#0 tag ln (eller log ) på begge sider af ligningen ...


Svar #3
29. april 2009 af julianp (Slettet)

Er godt klar over jeg skal stille dem overfor hinanden osv :) .

Men er ikke helt med på, hvor henne jeg skal tage ln eller log, og hvornår jeg skal flytte x ned? :/


Brugbart svar (2)

Svar #4
29. april 2009 af Dynin (Slettet)

#3 50*1,10x = 80*0,85x ⇒ ln(50*1,10x)=ln(80*0,85x) ⇒ ln(50)+x*ln(1,10)=ln(80)+x*ln(0,85) ⇒ ... ikk?


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. april 2009 af Trine-Blanck (Slettet)

Du skal sætte de to ligninger lig med hinanden så det kommer til at være:

50*1,10x = 80*0,85x

Så isolere du x:

1,10x:0,85x =80:50

Så er det en eller anden potensregel der siger at man må "ligge" de to x-tal "sammen", altså:

(1,10:0,85)x = 80:50

Så kan du tage log eller ln på begge sider så:

log(1,10:0,85)x = log(80:50)

Så må du tage x "ud" fordi det er en eller anden logaritme regel.

x * log(1,10:0,85) = log(80:50)

og så må du flytte den ene parentes over og dividerer.

x = log(80:50) : log(1,10:0,85)

Og så har du løsningen :D


Svar #6
29. april 2009 af julianp (Slettet)

Jeg takker og bukker, det passer med mit bilag :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. april 2011 af Anne T (Slettet)

Hej!

Håber der en der vil gøre mig en kæmpe tjeneste og være sød at løse disse to ligninger:


2*1,04^x=7

&

2*1,04^x=4*0,9^x

På forhånd tak!


Skriv et svar til: Løs eksponentiel ligning?!? :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.