Kemi

Bestemmelse af partialtryk

08. maj 2009 af strangers

Hejsa

Er i tvivl om denne opgave:

2 H2(g) + CO(g)  <----> CH3OH(g)

Der fyldes nu 0,545 gram dihydrogen og 0,346 gram carbonmonooxid i en beholder der rummer 500 ml. Beholderen varmes op til 250 grader

Beregn nu partialtrykket af dihydrogen ved ligevægt.

Mit forslag er:

antal mol hydrogen:   0,545 gram/ 2g/mol=0,2725 mol

Så anvender jeg idealgasloven:

p*V=n*R*T

p = 0,2725 mol* 0,08314 L*bar/mol*K  * 523,15 K / 0,5 L = 23,70 bar

Dvs. Hydrogens partialtryk er 23,70 bar.

Kan dette passe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2009 af mathon

Ja


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Jeg stemmer på nej, ved ikke meget om lige vægte, men vil der ved ligevægten ikke være mindre masse af dihydrogenet end det du startede med ? Der må være dannet noget CH3OH, så der er tre gasser i beholderen. Nogen der ved noget om fordelingen ved ligevægt ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2009 af mathon

kieslichs svar er naturligvis korrekt,
hvilket ses, når teksten læses ordentligt,
"partialtryk ved ligevevægt"
 

Dihydrogenens partialtryk er da molbrøkdelen af totaltrykket.

Har du ikke en ligevægtskonstant for

2H2(g) + CO(g) <----> CH3OH(g) ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2009 af mathon

ligevevægt  →  ligevægt


Svar #5
09. maj 2009 af strangers

Hej Mathon og Kieslichs

Der er intet opgivet af ligevægstkonstanter. Dog spørges der i den forrige opgave om ligevægtskonsanten ved 250 grader.

Hertil har jeg bare brugt den der formel med gibbs energi k = e^deltaG/R*T

Jeg fik 326.

Kan jeg så ikke bare bruge gibbs formlen igen til, at bestemme den ved 500 grader?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Jeg ved det ikke. jeg kan kun kemi til ca. C niveau. Men jeg får lige en forklaring på mandag fra en af kollegaerne, så har du ikke fundet ud af det før, har jeg forhåbentlig svaret der.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. maj 2009 af mathon

0,545 g dihydrogen
0,346 g carbonmonooxid
n(H2) = (0,545 g)/(2*1,0079 g/mol) = 0,270364 mol
c(H2)formel = (0,270364 mol)/(0,5 L) = 0,540728 M
og
n(CO) = (0,346 g)/(28,01 g/mol) = 0,012353 mol
c(CO)formel = (0,012353 mol)/(0,5 L) = 0,024705 M

 

                                                  2H2(g)     +     CO(g)    <--->   CH3OH(g)
start: formel koncentration           0,540728         0,024705                 0
ligevægtskoncentration              0,540728 - 2x    0,024705 - x             x

 

ligevægtskonstant 250°C

[CH3OH]/([H2]2*[CO]) = 326 M-2

x/((0,540728 - 2x)2*(0,540728 - x)) = 326 og 0<x<0,024705

som ikke har nogen reel løsning

hvilket formentlig kan
tolkes som
at K = 326 M-2 er forkert


Skriv et svar til: Bestemmelse af partialtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.