Matematik

Potens

10. maj 2009 af Ulver (Slettet)

Hej alle. Jeg skal finde en ligning, udfra nogen punkter i en graf.
Håber i vil hjælpe.

Opgave:

Grafen for en potensudvikling går gennem punkterne (0.25, 0,3125) og (4, 320).
Bestem ligningen for potensudvikling.

Find y når x er 10
Find x når y er 100

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2009 af Daniel TA (Slettet)

Det står i min formelsamling hvordan man gør det. Find den her: peecee.dk/upload/view/169460


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2009 af lallenalle (Slettet)

du får opgivet to punkter:

potensudvikling:

y = b*x^a

du får dermed to ligninger:

0,3125= b*0,25^a

320 =b*4^a


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

Da du har 2 punkter angivet, kan du nemt finde a og b.

a findes således:

a = log(Y2) - log(Y1) / log(X2) - log(X1)        (husk dine paranteser, når du indtaster det på lommeregneren)

b = Y1 / X1a

Heraf får du en ligning, der svarer til y = b· xa

For at finde y, når x er 10, indsætter du bare 10 på x's plads, og beregner y.

For at finde x, når y er 100, indsætter du 100 på y's plads, og isoler x.

Ps.: X1, Y1, X2 og Y2 er de punkter der er angivet i opgaven, dvs. (X1,Y1) og (X2,Y2)   =  (0.25, 0.3125) og (4,320)


Svar #4
10. maj 2009 af Ulver (Slettet)

Det giver mening når jeg kan finde a og b.

Mange tak.


Skriv et svar til: Potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.