Matematik

ekstrema og løsning af funktion

13. maj 2009 af Kamelkalle (Slettet)

En funktion e, er givet ved f(x)=3/4x^4 + x^3 - 3x^2 + 3

a) bestem de lokale ekstrema for f(x)

b) Bestem for enhver værdi af c antallet af løsninger til ligningen f(x)=c

Ja, ingen af de to, siger mig, hvordan jeg lige skal kunne løse dem..


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2009 af Daniel TA (Slettet)

a) Sæt f'(x)=0


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. maj 2009 af DennisDeH (Slettet)

b) c=3/4x^4 + x^3 - 3x^2 + 3 , løs mht. x


Svar #3
13. maj 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Yes.. Så får jeg i a): x=-2 og x=0 og x=1

I b... ja.. der er jeg ikke ehlt med


Svar #4
13. maj 2009 af Kamelkalle (Slettet)

* helt


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Beregn dine ekstremumspunkter, og tegn en skitse af grafen, så ser du let b).


Svar #6
14. maj 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg forsøgte med monitoni.. Det er ikke nok?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. maj 2009 af Phienix (Slettet)

f(x) = 3/4·x4 + x3 - 3x2 + 3

f '(x) = 3x3 + 3x2 - 6x

De værdier, hvor f '(x) = 0, er lokale ekstremer for grafen, hvis der er forskellige fortegn 'til hver side' til den afledede funktions y-værdi for de pågældende x-værdier. Ud fra den afledede funktion af f(x) løses, at x skal være følgende værdier for at f ' (x) = 0.

x = -2 , x = 0 og x = 1.

Tag prøve med
x = -3, da -3 indgår i ]-∞;-2]
x = -1, da -1 indgår i [-2;0]
x = 0,5, da 0,5 indgår i [0;1]
x = 2, da 2 indgår i [1;∞[
så længe der ikke er givet nogen bestemt definitionsmængde

f '(-3) = -36
f '(-1) = 6
f '(0,5) = -1,875
f ' (2) = 24

Fortegnene er hvad der er vigtige, da den afledede funktion beskriver f(x)'s forløb.

f(x) er faldende i intervallet ]-∞;-2]
f(x) er stigende i intervallet [-2;0]
f(x) er faldende i intervallet [0;1]
f(x) er stigende i intervallet [1;∞[

De informationer kan du slutte til, at der ved x = -2 og x = 1 er ét lokalt minimum. Det andet er globalt, spørgsmålet er så hvilken en, der er lavest. Sæt værdierne ind i f(x) og du får svaret.
Desuden er der et lokalt maksimum i 0. Det globale maksimum kan ikke bestemmes, da der ingen definitionsmængde er, og vi har to intervaller med uendelig som enhed, hvor det kan indgå.
Det er noget lettere at se, hvis man tegner en graf dog.
 


Skriv et svar til: ekstrema og løsning af funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.