Matematik

Hjælp til en opgave i en afgangs prøve

20. maj 2009 af Th0rz3n (Slettet)

Hej alle sammen ^^

Jeg mangler en opgave i en 9. klasses afgangs prøve.

Jeg har prøvet at kigge på den, men jeg kan ikke få den til at give nogen form for mening.

Så jeg håber der var nogen her der kunne hjælpe lidt? (:

PS. Opgaven er i den vedhæftede fil (:

På forhånd tak.

Vedhæftet fil: SCAN0001.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Har du ikke fået oplyst, hvor lang tankvognen er?



Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Anyway, såfremt du har fået oplyst hvor lang tankvognen er, så kan problemet løses, så det antager jeg, at du har.

Lad L betegne længden af tankvognen i cm. Vi antager åbenbart, at beholderen i tankvognen er cylinderformet, jævnfør tværsnittet på figuren. Hvis vi kan finde arealet af det skraverede område, så kan vi gange dette areal med længden L af tankvognen, og det giver os da rumfanget af det resterende vand.

Lad A betegne arealet af det skraverede område, så A ønskes. Et fuldt omløb i cirklen er 360 grader, så de 90 grader spænder over 1/4 af cirklen. Med andre ord, hvis vi finder arealet af hele cirklen, så vil en fjerdedel af dette areal være arealet af det cirkeludsnit, som trekanten og det skraverede område udgør.

Men arealet af hele cirkel er pi*(100 cm)^2 = pi*10000 cm^2, så arealet af cirkeludsnittet er pi*2500 cm^2.

Dette er altså arealet af _både_ trekanten _og_ det skraverede område. Arealet A af det skraverede område er da dette areal fratrukket arealet af trekanten, som jo er 1/2*100 cm * 100 cm = 5000 cm^2 (halvdelen af grundlinjen gange højden).

Dermed er A = pi*2500 cm^2 - 5000 cm^2 = (pi-2)*2500 cm^2 (ved at sætte uden for parentes).

Men så er volumen af det resterende vand jo A*L, hvor du sikkert tidligere har fået oplyst L.


Skriv et svar til: Hjælp til en opgave i en afgangs prøve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.