Kemi

forskellen på pH og pKs

24. maj 2009 af oomsrzoo (Slettet)

Jeg forstår ikke helt den dybere forskel på pH og pKs

ud over at pH er et udtryk for surhedsgraden og pKs er syrekonstanten.

Men havd udtrykker disse 2 begreber egenligt ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2009 af lasols (Slettet)

pH er aktuel koncentration af H+ syrestyrkekonstanten er et mål for desocieringsgrad (protolysegrad)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Har du et stof med lav pKs, har du et stof som desocieres meget, og har du et med høj pKs, så er det en dårlig syre, men en god base. Ks fortæller jo, hvor ligevægten mellem syre og korresponderende base ligger.

pKs er også smart, fordi det omskriver nogle meget store(eller små) tal til et mere håndterbart interval.

Man snakker meget om pKs, fordi utrolig mange kemiske systemer indeholder buffersystemer, hvor sammenhængen mellem pH og koncentrationen af syren og dens korresponderende base kan udtrykkes: pH = pKs + log([B]/[S]). Heraf kan man se, at ved opløsningstilfælde, hvor koncentrationen af syre og k. base er lige store, har vi pH = pKs, da pH = pKs + log(X/X) = pKs + log(1) = pKs. 

Ud fra pKs kan man sige meget, om på hvilken form en polyprotsyre vil være på ved en pH, og man kan uddrage gennemsnitsladninger og sikkert meget mere, jeg ikke kan komme på.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2009 af mathon

pKs = -log(Ks) er et mål for syrens styrke (men ikke syrekonstanten) - jo stærkere syre
                                                                                               desto mindre  pKs

syrekonstanten Ks = 10-pKs er også et mål for syrens styrke - jo stærkere syre
                                                                                     desto større Ks


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2009 af desert_eye (Slettet)

#2

"Og har du har du et med høj pKs, så er det en dårlig syre, men en god base" .....sludder

En syre med en høj pKs er en svag syre ikke en stærk base. 

Og en svag syre's korresponderende base er også svag.

husk pKs er et mål for dissociationsgrad: α=[base]/c(syre)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2009 af mathon

fortyndet, monoprot svag syre

                                                HB  +  H2O  <--->  B-  +  H3O+
koncentrationsrelation                 (1-α)c                   αc      αc     

hvoraf

[B-]*[H3O+]/[HB] = Ks

c*α2/(1-α) = Ks

eller

α = (-Ks+(Ks2+4Ks*c)½)/(2c)

pKs = -log(Ks)         stor Ks = stærk syre = lille pKs


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2009 af lasols (Slettet)

#3 Da pks pg Kshænger samme nmed en matematisk udtryk må de vel også udtrykke det samme bare på to forskellige måder ??


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2009 af mathon

#6

...hvilket du så i #3


Skriv et svar til: forskellen på pH og pKs

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.