Fysik

Teoretisk udledning af den potentielle energi i et tyngde felt

26. maj 2009 af pamhede (Slettet)

Hej jeg er igang med at skrive fysik noter. Men er ikke helt sikker på om jeg har forstået den potentielle energi i et tyndefelt rigtigt. NOgen der kan hjælpe.. :)

Lad os antage, at legemet med massen m, er en raket, som befinder sig i gravitationsfeltet fra en planet med massen M og i afstanden r fra planetens centrum. Hvis raketten bevæger sig lidt væk fra planeten, uden at hastigheden ændres vil ændring i den potentielle energi være
?Epot=-A_felt=-F*?r
 

Hvor minustegnet kommer af at tyngdekraften og bevægelsesretningen er modsat rettet.
Hvis vi nu flytter raketten fra r til r+?r så er feltkraftens arbejde
Afelt=-F(r)*?r=-(G*M*m)/r^2 *?r
 

Vi indæstter A_felt=-?E_pot og dividerer med ?r
(?Epot)/?r=(G*M*m)/r^2
 

Lader vi ?r gå mod nul ses det at venstre side går mod (dE_pot)/dr
(dEpot)/dr=(G*M*m)/r^2
 

Ved at integrere højre side fås
Epot (r)=(-G*M*m)/r+konstant

Vi sætter nu konstanten til nul, da vi ønsker at nulpunktet for den potentielle energi ligger i det uendelige.
Vi har nu udledt udtrykket for den potentielle energi i et gravitationsfelt
Epot (r)=-G (M*m)/r
 

Ved at integrere højre side fås
Epot (r)=(-G*M*m)/r+konstant
Vi sætter nu konstanten til nul, da vi ønsker at nulpunktet for den potentielle energi ligger i det uendelige.
Vi har nu udledt udtrykket for den potentielle energi i et gravitationsfelt
Epot (r)=-G (M*m)/r
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2009 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/171541


Svar #2
26. maj 2009 af pamhede (Slettet)

tak :)


Skriv et svar til: Teoretisk udledning af den potentielle energi i et tyngde felt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.