Kemi

Beregning af pH

28. maj 2009 af zaraoe (Slettet)

Jeg har 0,060L 0,21M HCl og 0,090L 0,050M HNO3 som blandes sammen og volumen er til sidst 0,500L.

Jeg har beregnet stofmængdekoncentrationen efter som er: 0,025M for HCl og 0,0090M HNO3.

a) Mit spørgsmål er nu - Skal jeg lægge dem sammen for at beregne pH eller tage dem hver for sig? Jeg skal jo selvfølgelig kun ende ud med en pH....??

b) Ca(OH)2 + HNO3 + HCl + H2O reagere til hvad? eller vil man skrive to reaktionsskemaer for at kigge på de forskellige ting der kan ske ?

På forhånd mange tak (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2009 af mathon

a)

HCl:
n1(H3O+) = n(HCl) =  (0,060 L)(0,21 mol/L)           = 0,0126 mol

HNO3:
n2(H3O+) = n(HNO3) = (0,090 L)(0,050 mol/L)        = 0,0045 mol

n(H3O+)total = n1(H3O+) + n1(H3O+)                   = 0,0171 mol

begge syrer er stærke, hvorfor

c(H3O+)total = (0,0171 mol)/(0,500 L) = 0,0342 M

pH = -log(0,0342) ≈ 1,5
 


Svar #2
28. maj 2009 af zaraoe (Slettet)

Tak.

Du bekræfter heldigvis det jeg selv har tænkt på (:


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2009 af mathon

b)
i begge tilfælde

ionform (uden tilskuerioner):

OH-(aq)  +  H3O+(aq)  →  2H2O

specifikt på molekylform:

Ca(OH)2(aq)  +  2HCl(aq)  →  CaCl2(aq)  +  2H2O(l)
og
Ca(OH)2(aq) + 2HNO3(aq) → Ca(NO3)2(aq) + 2H2O(l)


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2009 af mathon

alment:
stærk syre + stærk basesalt + vand


Svar #5
28. maj 2009 af zaraoe (Slettet)

Tak.

Sådan havde jeg ikke tænkt den. (:

Kan i hvert fald se min Aurum 2 og 1 giver dig ret (:

Mange tak for dine svar.


Skriv et svar til: Beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.