Fysik

Vunden energi ved spaltning af Uran 235

08. juni 2009 af Frederik_Serup (Slettet)

Hej. Som jeg har forstået det, skydes en neutron mod en uran 235-kerne, som kort blliver til uran 236, og derefter spaltes i fx krypton 92 og barium 144. Mit spørgsmål er så, at der er noteret, at der ved denne proces bliver sendt 3 neutroner videre fra denne atomkerne, men det kan jeg ikke få til at passe, da 92+144+3 = 239.
Her er to kilder:
http://www.3fag.eu/dokumenter/fysik_kemi/135.pdf
http://www.natlex.dk/kerneenergi.html#Bindingsenergi


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. juni 2009 af peter lind

Du starter med at have 235+1 =236 nukleoner. Du ender med at have 92+144 = 236, hvilket stemmer godt. Hvor får du de 3 fra i den sidste ligning?


Svar #2
08. juni 2009 af Frederik_Serup (Slettet)

De sidste 3 er de neutroner, som bliver sendt videre fra spaltningen, for at videreføre kædereaktionen 

Vedhæftet fil:reaktion.bmp

Svar #3
08. juni 2009 af Frederik_Serup (Slettet)

Tegningen angiver også  Krypton 89, som det rigtgt skulle være, men hvorfor siger de andre kilder så noget andet?
Er det fordi at man regner energien ved de 3 neutroner med som krypton 92 istedet for 89? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. juni 2009 af peter lind

Eksemplerne fra #0 er blot eksempler på beregning af bindingsenergi. Der er ikke tale om at der udsendes 3 neutroner. Eksemplet i #2 er  derimod en proces som kan foregå i for eks. en atomreaktor.


Svar #5
08. juni 2009 af Frederik_Serup (Slettet)

Men vil energiudladningen være beregnet korrekt, hvis man beregner den vundne energi som på http://www.natlex.dk/kerneenergi.html ?

For da vil energien for de udladede neutroner være beregnet for bindingsenergien i krypton 92.

Jeg forstår bare stadig ikke hvad der står på http://www.natlex.dk/kerneenergi.html fordi der bliver talt om at Uran 236 spaltes i krypton 92 og barium 144, men en sådan spaltningsproces ved neutroninduceret fisson udlader da 3 neutroner?


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. juni 2009 af peter lind

Jeg har ikke regnet efter men princippet er korrekt. Du skal ikke betragte det som en virkelig spaltning der foregår, men blot som et eksempel på at man kan beregne hvor meget energi, der frigøres ved en kernespaltning. I praksis foregår processen næppe. Hvis den gør vil krypton formentlig øjeblikkelig gå i stykker og udsende de 3 neutroner


Skriv et svar til: Vunden energi ved spaltning af Uran 235

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.