Fysik

hjælp!! hastighed??

15. juni 2009 af irv (Slettet)

1. Luftmodstand
Et ishagl dannes i en sky. Haglet falder fra en højde på 3,6 km over jordoverfladen. Begyndelsesfarten er 0 m/s. Antag først, at man kan se bort fra luftmodstand på haglet. Bestem under denne antagelse

a) den tid, haglet er om at nå jordoverfladen.
b) den fart, hvormed haglet rammer jordoverfladen.

Haglet er imidlertid påvirket af luftmodstand, som bremser bevægelsen. Størrelsen af luftmodstanden Fluft er givet ved
Fluft = k • v2
hvor v er haglets fart og k er en konstant lig med 6,4 •10-6 kg/m. Luften er stillestående og haglets masse er 5,2 •10-5 kg under hele faldet. Det viser sig, at haglet bevæger sig med konstant fart det sidste stykke, før det rammer jordoverfladen.

c) Vis, at den fart, hvormed haglet rammer jordoverfladen, i virkeligheden er 8,9 m/s.

Haglet mister det meste af sin mekaniske energi under bevægelsen gennem luften.

d) Hvor mange procent af haglets oprindelige mekaniske energi har haglet tilbage, lige før det rammer jordoverfladen?

Tyngdeaccelerationen kan betragtes som konstant langs hele faldvejen og kan sættes til 9,82 m/s2.
 

i opg a) får jeg t = 27,08s

opg b) v = a * t dvs v = 9,82m/s^2 * 27,08s = 265,93m/s

nogen der kan hjælpe med spørgsmål c)??? Fluft = 6,4*10^-6kg/m * 265,93^2m/s =0,4526N?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. juni 2009 af peter lind

Spørgsmål a er for lille. I 30 sekunder falder haglet  ca ½*10*302= 450 m under de givne forudsætninger.

Jeg går ud fra at du mener at luftmodstanden er k*v2. Hvis haglet bevæger sig med konstant fart vil de resulterende kræfter ophæve hinanden. Tyngdekraften er altså lige så stor og modsat rettet luftmodstanden. Det giver mg=k*v2.


Svar #2
15. juni 2009 af irv (Slettet)

nej peter for vi har en afstand i spørgsmål a) afstanden s = 3600m og accellerationen = tyngdeaccellerationen dvs a = 9,82m/s^2

da s = 1/2*a*t^2 så må t = kvardratrod(s/1/2*a) med andre ord kvadratrod(3600m/(1/2*9,82))


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. juni 2009 af peter lind

Undskyld. jeg havde en komma fejl i min udregning.


Svar #4
15. juni 2009 af irv (Slettet)

tusind tak for hjælpen peter!!


Svar #5
15. juni 2009 af irv (Slettet)

Haglet mister det meste af sin mekaniske energi under bevægelsen gennem luften.

d) Hvor mange procent af haglets oprindelige mekaniske energi har haglet tilbage, lige før det rammer jordoverfladen?
 

hvad menes der med oprindelige mekaniske energi?


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. juni 2009 af peter lind

Du kan enten udregne den oprindelige mekaniske energi som den potentielle energi af højden altså m*g*h eller du kan bruge din beregning af haglets hastighed i spørgsmål b. Den kinetiske enrgi er i dette hypotetidke tilfælde nemlig den potentielle energi ved starten.


Skriv et svar til: hjælp!! hastighed??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.