Kemi

Kemi opgave 6.17

12. december 2004 af ***mig*** (Slettet)
Hey...

Jeg sidder og bokser med opgave 6.17 i den røde opgave bog i kemi... Jeg kan ikke få den empiriske formel til at gå op...

Opgave lyder Bestem stoffets empriske formel

78,65 masse%C
13.10 masse% O
8,25 masse% H

Nogle der kan hjælpe....??

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2004 af frodo (Slettet)

Hvis i bryger myginds bøger, så følg eksemplet på side 182 i kemi 2000 A-niveau1

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. december 2004 af Katty (Slettet)

Det er nemmest at gennemføre beregningerne for 100g af stoffet, så det gøres:
I 100g stof må der være
78,65g C
13,10g O
8,25g H

Stofmængderne af disse bestemmes:

nC= 78,65g/12,01g/mol = 6,5mol
nO= 13,10g/16g/mol = 0,82mol
nH= 8,25g/1,01g/mol = 8,17mol

Så finder du bare et passende forhold mellem disse stofmængder, og du har den empiriske formel.


Svar #3
12. december 2004 af ***mig*** (Slettet)

tak...

Hvordan finder jeg så forholdet mellem stofferne....

Jeg bruger ikke Mygins bøger

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. december 2004 af frodo (Slettet)

ok. Du tager den mindste stofmængde og dividerer op i de to andre.

Hvis du fx har nC/nO ~ 8
så har du at der er 8 gange så mange C-atomer, som der er O-atomer.

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2004 af Katty (Slettet)

forholdet mellem H og C er ca. 1, derfor et C. Stofmængden af O er så lille, at der kun kan være 1 O, det giver 3 H til rest:

CH3O

Det er mit bud.

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. december 2004 af Katty (Slettet)

kun 2 H

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. december 2004 af frodo (Slettet)

#5: HVA???

Dårligt ræssonement.

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. december 2004 af Katty (Slettet)

He ja, men er det ikke rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. december 2004 af frodo (Slettet)

mit bud:

C(8)H(10)O

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. december 2004 af frodo (Slettet)

du må da klart have otte gange så mange C, som O, og du kan kun have hele tal, derfor mindst 8 C

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. december 2004 af Katty (Slettet)

Fik vist aldrig helt fat i hvordan man regnede forholdet, tak Frodo :)

Skriv et svar til: Kemi opgave 6.17

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.