Studiejob

Skriv ansøgning og CV når du søger elevplads

22. oktober 2007 af Studieportalen.dk (Slettet)

Når beslutningen er taget, at du vil have en elevplads som revisorelev, butikselev, dekoratør eller bankelev, så er det med stor sandsynlighed første gang, du sidder foran opgaven at skrive en ”rigtig” ansøgning og et CV. Ansøgningen til de fleste fritidsjobs sker ved at udfylde en simpel formular eller måske bare gennem en bekendt, men så nemt slipper du ikke, når du ansøger en elevplads. Her er det et mere fagligt, ansvarsfuldt og seriøst job, du skal bestride, og derfor skal ansøgningen give et præcist og interessant indblik i dig som ansøger, person og (forhåbentlig) kommende medarbejder i virksomheden. Og hvordan gøres det så lige…?  

Kortfattet og præcis

Ansøgningen og CV’et er din vej til samtalen, så det gælder om at få gjort så meget opmærksom på dig selv som muligt. Desværre er der jo ikke uanede mængder af plads at fortælle din livsfortælling på. Både ansøgning og CV skal være kortfattet, præcist og målrettet (½-1 side hver), på den måde gør du dig mere bermærket, end hvis ansøgningen er upræcis, vattet og for generel. Det er derfor vigtigt at gøre dig klart, at det er en proces at skrive den gode og præcise ansøgning; du skal give dig god tid til at kigge på dig selv, og beskrive dig selv, dine kvaliteter, kompetencer og ikke mindst motivation på en interessant måde. Det er en rigtig lærerig øvelse, så giv dig god tid. Ansøgningen bliver dermed et billede på, hvem du er, hvad din baggrund er, og hvorfor du er interessant for virksomheden.  

Jamen, hvad kan jeg egentlig?

Men hvad er det så lige for nogle evner og kvaliteter, du har og kan fremhæve, når du ”bare” har gået i skole og haft lidt fritidsarbejde? Her er det nærmest ingen grænser for, hvad der er relevante kompetencer, det er bare med at kigge lidt bag om det, du laver og er god til. Janni Tunø, HR-konsulent ved Dansk Supermarked, som hvert år ansætter rigtig mange elever fortæller: ”Dine fritidsinteresser - hobby eller jobmæssigt - er utrolig vigtige at tage fat i, for de fortæller noget om, hvem du er, og hvad du kan. Selv dine kvaliteter som studerende; at være god til at komme op om morgenen og møde til tiden, ja det viser noget om, at du er parat til at tage ansvar i forhold til at gå på arbejde. Det er så sandelig en kvalifikation. Ja, alt kan være kompetencer i forhold til det job, man søger, så længe det har relevans i forhold til jobbet.”  

Lad os tage nogle eksempler

Er du engageret i en forening som spejderleder, anfører på fodboldholdet, instruktør eller andet, så har du jo allerede erfaring med at være leder, lære fra dig, tage ansvar og have overblik. Det er kompetencer, der er lige til at skrive i ansøgningen. Det kan også være, du er fuld af gode ideer og udvikler hjemmesider, er en rigtig gør-det-selv fyr/pige eller servicemindet, når du hjælper til på plejehjemmet hos dine bedsteforældre. Kompetencerne ligger der, i alt hvad du går og laver.
Men inden du går amok i en selvfed smøre af alle dine fantastiske kompetencer, så lyt til rådet fra KPMG: ”… du skal fremhæve alle de ting, du er god til i forhold til jobbet – som person, hvad du har af relevant erfaring osv. Det er vigtigt, at du sælger dig selv, men også at du er ærlig. Det er en fin balance.” Når du fortæller om dine kompetencer er det vigtigt, at de er underbyggede med konkrete eksepmler. Hvis du f.eks. er ansvarsfuld kan det måske begrundes med din lave fraværsprocent og dit ansvar i dit fritidsjob. Generelt skal du skrive din skrive din ansøgning efter ordsproget: ”don’t tell it, show it!”! Ovenstående viser eksempler på primært personlige kompetencer, dertil skal du også lægge de faglige kompetencer, du har med dig fra skolen eller kurser.  

Hvad med CV’et?

Mens ansøgningen skal give din kommende arbejdsgiver et indblik i dine kompetencer og din motivation for at søge stillingen, fungerer et CV som et kronologisk overblik over, hvad du har foretaget dig uddannelsesmæssigt og i din fritid. Det indeholder følgende punkter, hvad du har lavet inden for dem og hvornår: Personlige oplysninger Uddannelsesforløb Jobs (studiejobs) Sprog og it-kvalifikationer Interesser og hobbies. Du skal undgå et ”gravstens-CV”, hvor du kun opremser titel og datoer. Fortæl hvilke fag du har haft, hvilke opgaver du har løst i dine stillinger, hvilket ansvar du har haft, og hvilke resultater du har opnået.
For eksempel kan et eksempel på et frivilligt job være: 2004 -              Frivillig i Ungdommens Røde Kors, Helsingør.
Medhjælper i aktiviteten Pigecafé hvor jeg én gang om ugen hjælper til med den daglige drift af et værested. Arbejdet består hovedsageligt i at arrangere forskellige aktiviteter for ca. 20 unge piger, der har behov for et fællesskab.     

Dobbelt information?
Selvom det umiddelbart kan virke overflødigt både at skrive en ansøgning og et CV, idet nogle af informationerne går igen, er det vigtigt at skelne mellem de to dele. CV’et skal give et din kommende arbejdsgiver en objektiv information om, hvad du har beskæftiget dig med i fortiden, mens ansøgningen omtaler hvilke kompetencer, du har erhvervet ved de forskellige beskæftigelser.

Motivation

Det, der binder oplysningerne om dig som person, dine kompetencer i forhold til det job, du søger og dine fritidsinteresser sammen, er din motivation. Den skal være tydelig i alle disse elementer og være det, der synligt er hele årsagen til, at du har skrevet ansøgningen til netop denne elevplads, ved netop denne virksomhed. Hvorfor er det, du bare ikke kan vente med at komme til dem som elev, og hvordan kan du bidrage til virksomheden? Janni Tunø siger i denne samenhæng: ”Ud over, hvad du har lavet førhen, er det uden tvivl, den motivation, ansøgningen udstråler, personalecheferne i de enkelte varehuse kigger efter, når de får ansøgningen i hånden.”  

En opsamlende model
Som en opsamling præsenteres her KPMG’s anbefalinger til  de punkter, de ser som elementer i en god ansøgning. Punkterne er rigtig gode generelle retningslinier til ansøgningen af alle slags elevpladser – ikke kun inden for revisionsbranchen: er kort (1 side + cv + karakterer) er overskuelig, veldisponeret og skrevet i godt sprog er personlig, f.eks. i skrivestilen eller den måde, du beskriver dig selv forklarer, hvorfor du søger jobbet (hvad det vil give dig, hvordan det passer ind i din karriere) forklarer, hvorfor du søger hos den pågældende virksomhed (interessante kunder, stor, international virksomhed, spændende arbejdsområder osv.) forklarer, hvad du kan give os (entusiasme, særlige kvalifikationer osv.) forklarer, hvordan du er som person har eksempler og ikke kun udsagn ("jeg er god til xx, fordi jeg tidligere har gjort yy", "jeg er engageret, f.eks. da jeg arbejdede for zz, gjorde jeg ww").

Lidt praktiske detaljer, du skal være opmærksom på

Tjek hvordan virksomheden gerne vil modtage ansøgningen (mail, almindelig post eller gennem indtastning direkte på hjemmesiden) er der krav vedrørende billede eller andre vedlagte ting til ansøgningen? tjek ansøgningsfrist husk en kopi af karakterblade og eksamensbeviser husk at læse korrektur på ansøgning og CV. hvis du sender den med post, skal der personlig underskrift på 

Andre steder du kan hente inspiration

Rundt på nettet findes der flere gode råd til udformning af ansøgning og CV. Specielt på hjemmesiderne for de virksomheder, der har elevpladser, finder der gode præcise råd til når du søger hos dem. Her er nogle af de mange relevante links:   Guide fra HK Guide fra Dansk Industri Guide fra KarriereAkademiet   … og for dig, der virkelig går grundigt til værks, kan du på Onlibri.dk downloade en bog om emnet!  

Held og lykke med jobsøgningen!  

Skrevet af Signe Skov Andersen.


Skriv et svar til: Skriv ansøgning og CV når du søger elevplads

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.