Kemi

Syrer & baser

15. juli 2009 af Wish123 (Slettet)

"en koncentreret saltsyre er en opløsning af HCl i vand, der er 37 masse%:

HCl ? H2O --> Cl- + H3O+

Opløsningens densitet er 1,19 g/mL

a) beregn voluminet af 100 g koncentreret saltsyre

b) hvor stor en masse af HCl indeholder 100 g koncentreret saltsyre

c) beregn voluminet af HCl i 100 g koncentreret saltsyre

d) beregn den formelle koncentration af HCl i 100 g koncentreret saltsyre

Hvordan gør jeg ?

Kan jeg i a'eren finde M=36,45 g/mol, hvorefter jeg finder stofmængden n vha. formlen n = m/M.

så kan jeg jo sætte n ind i formlen V=n/c ..

På forhånd tak !


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juli 2009 af mathon

a) beregn voluminet af 100 g koncentreret saltsyre
    Vop = (100 g)/(1,19 g/mL) = 84,0336 mL = 0,0840336 L

b) hvor stor en masse af HCl indeholder 100 g koncentreret saltsyre
    mHCl = 0,37*(100 g) = 37 g
    og dermed (100-37) g H2O = 63 g H2O
    som fylder 63 mL
   
c) beregn voluminet af HCl i 100 g koncentreret saltsyre
    VHCl = (84,0336-63) mL = 21,0336 mL

d) beregn den formelle koncentration af HCl i 100 g koncentreret saltsyre
    n = (37 g)/(36,45 g/mol) = 1,01509 mol
    c = n/Vop = (1,01509 mol)/(0,0840336 L) = 48,26 mol/L ≈ 12,1 M
...............

i overensstemmelse med formlen
c = (p/100)*(d/M) = 0,37*(1190 g/L)/(36,45 g/mol) ≈ 12,1 M

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juli 2009 af mathon

korrektion:
c = n/Vop = (1,01509 mol)/(0,0840336 L) = 48,26 mol/L ≈ 12,1 M

c = n/Vop = (1,01509 mol)/(0,0840336 L) ≈ 12,1 M

 


Svar #3
16. juli 2009 af Wish123 (Slettet)

Mange, mange tak ;)


Skriv et svar til: Syrer & baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.