Kemi
Har jeg regnet pH rigtigt ?
Opgaven lyder som følgende
Beregn pH i de oprindelige 10 ml syreopløsninger af HCL 0,1M af CH3COOH 0,1M (inden de fortyndes med vand)
a) HCL er en stærk syre for stærke syrer gælder der pH = -log(C)
vores formelle C = 10*10-³l * 0,1 = 0,001 og derved ph = -log(0,001) = 3
b) Eddikesyre er en svag syre derfor gælder formlen pH = 0,5*(pKs -log(c)
da vi har 10 ml af en 0,1 Mol opløsning igen må vi endnu engang have 0,001mol, i dette tilfælde af CH3COOH
pH = 0,5*(4,76-log(0,001) = 3,88
Grunden til jeg spørger er at vi udførte et forsøg hvor vi målte startværierne for pH på disse stoffer, og jeg kan se vi har glemt at skrive ph værdien for 10 mL HCL så har vi skrevet pH værdien for 10 mL HCL blandet op med 0,5 ml NaOH og dens pH værdi har vi målt til 1,59. 10 mL HCL burde have en stærkere syre værdi end 10 mL HCL og 0,5 mL NaOH , så enten er den målte pH værdi 1,59 for 10 ml HCL og 0,5 mL NaOH forkert eller også er beregningen af 10 mL HCL med pH værdi 3 forkert, jeg udbeder hjælp
Venlig hilsen
Svar #1
30. juli 2009 af mathon
a) HCL er en stærk syre og for en stærk syre
gælder
pH = -log(c) = -log(0,1) = -log(10-1) =-(-1)*log(10) = 1*1 = 1
b) Eddikesyre er en svag syre og for en svag syre
gælder
pH = 0,5*(pKs - log(c)) = 0,5*(4,75 - log(10-1)) = 0,5(4,75 - (-1)) = 0,5(5,75) ≈ 2,9
Svar #2
30. juli 2009 af mathon
...du synes at "rode rundt" i
1) formel koncentration
contra
2) antal mol
Svar #3
30. juli 2009 af Merit-HB (Slettet)
Af en eller anden grund tænkte jeg på de 10 mL 0,1 M HCL som om det var anderledes fra hvis der havde været 1 L 0,1 M HCL, jeg tror det var fordi jeg forstilte mig de 10 ml blev opløst i 1 liter vand hvilket de jo ikke bliver.
Kan godt se nu at 10 ml af en 0,1 M HCL opløsning har den samme koncentration af molekyler som hvis du havde 1 liter af den samme opløsning, forholdet mellem syremolekyler i forhold til vand forbliver vel det samme.
håber det er noget derhen ad, endnu engang tak for hjælpen
Skriv et svar til: Har jeg regnet pH rigtigt ?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
