Fysik

mekanisk energi

11. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle.

Jeg ved at E(mek)= E(pot) + E(kin).

Vi har et eksempel på tavlen hvor vi har en person som står 60 meter oppe i luften på en vippe. Han vejer 100 kg. Vi skal finde frem til hastigheden ved bunden lige inden han rammer.

altså det vi viser via dette regnestykke er at hastigheden hvormed et legeme rammer jorden er uafhængig af massen i et lukket system.

Det er vidst noget med at sætte E(pot) = E(kin) så kan man se at masserne går ud? Jeg har ikk skrevet ordentlige noter ned, så kunne godt tænke mig at få det forklaret. Skal op til eksamen i morgen nemlig.

kh. Line


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. august 2009 af mathon

Ekin = Epot

½mV2 = m*g*H

½V2 = g*H

V = √(2gH)


Svar #2
11. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

tak for svar :)

men lige et spørgsmål, det er mere det med Hvorfor du kan sætte E(kin) = E(pot). Hvordan ved du hvornår de er lig hinanden de 2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. august 2009 af mathon

Emek = Ekin + Epot = ½mv2 + mgh = ½mV2 = mgH

hvor de store bogstaver
V = hastigheden umiddelbart over jorden, hvor h = 0
H = maksimalhøjden i tyngdefeltet, hvor v = 0


Svar #4
11. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

ahh, ja selvfølgelig.. Nu jeg med, tak ska du ha


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Energibevarelse.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. august 2009 af Daniel TA (Slettet)

Den mekaniske energi er bevaret, så den mekaniske energi oppe på vippen er den sammen som den mekaniske energi på bunden.
Hvis jeg kalder den kinetiske energi for T og den potentielle energi for V og vippen er situation 1 og bunden er situation to, så får vi:

T1+V1=T2+V2

Men T1=0 og V2=0, da vi har sat vores nulpunkt der, så får vi

V1=T2 <=> mgh=½mv2 <=> .....


Svar #7
11. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

yes, jeg har forstået det nu. Mange tak for svarene alle 3 :)


Skriv et svar til: mekanisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.