Matematik

Eksponentiel vækst - problemer

17. august 2009 af sweeti14 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har en opgave jeg har lidt problemer med, håber der er en der vil hjælpe mig

Opgaven lyder:

i 1996 var der ifølge sundhedsstyrelsen 113 570 diabetikere i Danmark. Efter 1996 er antallet af diabetikere steget med 7,1% pr. år.

a) opstil en model, der beskriver udviklingen i antallet af diabetikere i Danmark efter 1996

b) Bestem fordoblingstiden for antal diabetikere i Danmark


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. august 2009 af sHastrup (Slettet)

y = b*ax

Når antallet stiger med 7,1% pr. år, hvad er så a?

Og angiver startværdien? Hvor mange er der i starten når x=0 (altså i år 1996)?

Fordoblingstiden? Har du ikke en formel for den?


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. august 2009 af anna0207 (Slettet)

 Der er en formel som hedder: K(1+procent)^år

113570(1+0,071)^år der kan du selv bestemme hvor mange år.

a) Du kan jo også opstille et kurvediagram over væksten.

så ud for 1996 = 113570 og ud for 1998 = 113570(1+0,071)^2 = 130269,4464 og så videre

b) Så kan du lave en ligning.

Du kender K, som er det dobbelte af 113570

(1+0,071)^x = 227140

1,071^x = 227140

Så ved jeg desværre ikke hvordan denne ligning løses, men det er sådan man gør.:-) håber du finder ud af det...


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. august 2009 af sHastrup (Slettet)

#2 Det var en masse vrøvl du fik fyret af der. Og NEJ, det er IKKE sådan man gør.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2009 af sHastrup (Slettet)

#2 Du er lidt på sporet, men du mangler b i din udregning. Dvs.

113570*1,071x= 227140

Men det skal vises mere generelt og ikke ved en enkelt fordobling. Trådstarter kan bare bruge formlen, som hun selv kan finde i formelsamlingen.


Svar #5
18. august 2009 af sweeti14 (Slettet)

En der vil lave en "opsummering" af det?


Svar #6
18. august 2009 af sweeti14 (Slettet)

Min lærer har skrevet, at jeg skal bruge formlen f(x)=b*ax ?


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst - problemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.