Matematik

Sætte fælles faktor uden for parantes?

17. august 2009 af christian0710 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey,

Jeg har ret svært ved at forstå det med at sætte fælles faktore:

f.eks. Hvordan kan  x+19x  ende med at være 20x?

og hvordan bliver 3,6x-x til at blive 2,6x? 

Hvis der er nogle der kan  forklare mig det med udregninger, ville jeg blive virkelig glad.  Jeg forstår ikke rigtigt hvad reglerne er for det med at sætte en fælles faktor udenfor en parentes og hvordan det skal gøres.

Mvh

Christian Fischer


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Lige netop de eksempler er ligetil.

19x + x = 20x.

Du har 19 af x, og så lægger du x til. Så har du i alt 20.

Pointen er, at du faktoriserer dine led. Altså:

19x + x = 19*x + 1*x = x*(19+1) = x*20 = 20x.

Det samme med den anden, hvor det blot bliver x*(3,6-1) = x*2,6 = 2,6x.


Svar #2
17. august 2009 af christian0710 (Slettet)

Svar #1Tak,  Det hjalp allerede utroligt meget.

jeg har prøvet mig frem med nogle stykker, er de korrekte?

17x - 3x = 17*x-3*x = x*(17-3) =  14x

8b+ab = 8*b+a*b = b*(8+a)   Der står godt nok at resultatet er = (8+a)*b men det er vel lige meget på hvilken side "b" står?

Nu synes jeg bare det begyder at blive sværere: f.eks. Dette eksempel

6x - 8xy  Skal man dividere her? og hvordan gør man det?

og så denne: xy-0,8xy

Håber du kan hjælpe, vil meget gerne forstå det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Det var skam så lidt.

Ja, de er begge to korrekte. Faktorernes orden er ligegyldig, så det er ligemeget hvilken side b står til. :)

Prøv at kigge på x først. Du kan faktisk sætte mere end x udenfor parantes, men start med x.

Her skal du kigge på x*y.

Skriv det eventuelt op med gangetegn imellem alt, så det fremgår, hvad du kan sætte udenfor.


Svar #4
17. august 2009 af christian0710 (Slettet)

Hehe sidder også lige og lærere om ligninger samtidig. Er blevet rusten på B niveau efter 3 års pause fra matematik.

Hmm 2 går op i 8 og 6 men jeg tror måske jeg mangler viden indenfor nogle grundlæggende regler, fordi jeg synes det er svært at finde ud af fremgangsmåden. Må man godt dividere?

6x - 8xy = x*(6-8y) og så går jeg lidt i stå.  Jeg tror bare jeg mangler lidt guidelines, så ved jeg at det kan klares. Har du evt. nogle forslag?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Det er helt rigtigt indtil videre.

Prøv nu at bruge, at 2 går op i både 6 og 8. :)


Svar #6
17. august 2009 af christian0710 (Slettet)

Tjo men jeg synes bare det ser helt forkert ud

6x-8xy = x*(6-8y) = x2(3-4y) ??? Men skal man ikke vise at man dividere med 2? hvordan ville en sådan opsætning se ud? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Det er helt rigtigt! =)

6x-8xy = 2x(3-4y)


Svar #8
17. august 2009 af christian0710 (Slettet)

Fedt tak! du har allerede fået mig til at forstå en hel del :D men kan man ikke vise at man divedere? synes stadig det virker som om der er noget ejg ikke helt har forstået

prøver lige endnu et ;)

2x-0,2x = x*(2-0,2) = X = 1,8

Nu synes jeg bare de bliver svære:

(x+1)x + (x+1y) = så er x og 1fælles faktorer dvs. skal man så have 1x( udenfor parentesen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Ah, de sidste to lighedstegn i den første er ikke helt rigtige. Ellers er det rigtigt nok.

Jeg kan ikke lige se, hvad du kan sætte udenfor parantes i den sidste.


Skriv et svar til: Sætte fælles faktor uden for parantes?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.