Matematik
Endnu en problemregning :(
17. december 2004 af
Yuriana (Slettet)
4. Egyptisk arealberegning.
Egypterne benyttede formler, der er mindre nøjagtige end dem, vi benytter i dag.
Arealet af en firkant beregnede de med formlen
A= a+c/2 * b+d/2
Hvor A er arealet, og a, b, c og d er længderne af firkantens sider.
4.1 Beregn arealet af Fig. 1 med egypternes formel.
Fig 1 er et trapez, hvor siderne a og c er parallelle, og a står vinkelret på b.
Sidernes længde er:
d= 10m
a= 18m
b= 8m
c= 12m
4.2
Beregn den fejl, man får ved at beregne arealet af trapezet (Fig. 1) med egypternes beregningsmetode.
4.3
Angiv hvilke slags firkanter egypterne kunne beregne det nøjagtige areal af.
Når egypterne skulle gange tallene i arealformen, brugte de en metode, som er lidt besværlig.
Skulle de fx gange 13 med 19 lavede de en tabel med fordoblinger:
19 1 (altså 1*19)
38 2 (altså 2*19)
76 4 (altså 4*19)
152 8 (altså 8*19)
Da 8+4+1= 13, kan vi få 13 * 19 således
8*19+4*19+1=
152+76+19=247
Vis med en ”egyptisk” udregning, hvorledes egypterne beregnede arealet af trapezet.
(Det her er stykket helt, bortset fra et enkelt jeg ikke kunne skrive ned :( )
Egypterne benyttede formler, der er mindre nøjagtige end dem, vi benytter i dag.
Arealet af en firkant beregnede de med formlen
A= a+c/2 * b+d/2
Hvor A er arealet, og a, b, c og d er længderne af firkantens sider.
4.1 Beregn arealet af Fig. 1 med egypternes formel.
Fig 1 er et trapez, hvor siderne a og c er parallelle, og a står vinkelret på b.
Sidernes længde er:
d= 10m
a= 18m
b= 8m
c= 12m
4.2
Beregn den fejl, man får ved at beregne arealet af trapezet (Fig. 1) med egypternes beregningsmetode.
4.3
Angiv hvilke slags firkanter egypterne kunne beregne det nøjagtige areal af.
Når egypterne skulle gange tallene i arealformen, brugte de en metode, som er lidt besværlig.
Skulle de fx gange 13 med 19 lavede de en tabel med fordoblinger:
19 1 (altså 1*19)
38 2 (altså 2*19)
76 4 (altså 4*19)
152 8 (altså 8*19)
Da 8+4+1= 13, kan vi få 13 * 19 således
8*19+4*19+1=
152+76+19=247
Vis med en ”egyptisk” udregning, hvorledes egypterne beregnede arealet af trapezet.
(Det her er stykket helt, bortset fra et enkelt jeg ikke kunne skrive ned :( )
Skriv et svar til: Endnu en problemregning :(
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
