Fysik

er total lost! hjælp til formel

26. august 2009 af Mahal-pigen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvad formel ska jeg bruge til denne opgave:

"en jernlod anbringes i en varm ovn, tages ud & puttes i en skål med 5 liter vand. Herved stiger temperaturen fra 20 grader til 32. Loddet har en masse på 0,5 kg & en specifik varmekapicitet på 450 J/Kg*grader. Hvad er ovnens temperatur?"

Jeg har virkelig brug for hjælp! min hjerne er død


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2009 af Daniel TA (Slettet)

Den energi der varme vandet er den varmeenergi som loddet har efter opvarmningen i ovnen. Måske hjælper det.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2009 af peter lind

Jernloddet må antages at have ovnens temperatur ved start. Brug at den varmeenergi loddet afgiver må være den varmeenergi vandet modtager.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2009 af MN-P (Slettet)

Hvor meget varme modtager vandet?

Hvor meget varme afgiver loddet (skriv t for starttemperaturen)

Sæt de to varmemængder lig hinanden og isoler t


Svar #4
26. august 2009 af Mahal-pigen (Slettet)

puha, forstår intet af det I siger :s!

altså hva ligning skal jeg bruge??


Svar #5
26. august 2009 af Mahal-pigen (Slettet)

skal jeg bruge ligningen: Q = m*c*(trekant) t ?

eller skal jeg bruge mv * tv +mk*tk / mk+mv?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. august 2009 af peter lind

Du skal bruge den første


Svar #7
26. august 2009 af Mahal-pigen (Slettet)

lyder det så sådan her: 0,5*450*12 = 2700 ?

& ska jeg så: 2700 / 0,5*12 som giver 450?

hva skal resultatet så give?


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. august 2009 af peter lind

Temperaturfaldet for loddet er (T-32) hvor T er ovnens temperatur. Temperaturstigningen for vandet er 32-20 = 12 grader.


Svar #9
26. august 2009 af Mahal-pigen (Slettet)

hvordan finder jeg så frem til ovnens temperatur?


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. august 2009 af mathon

energiafgivelse   =    energimodtagelse

mlod*clod*ΔTlod  = mvand*cvand*ΔTvand

(0,5 kg)*(0,450 kJ/(kg*K))*(T-(32K))  = (5 kg)*(4,186 kJ/(kg*K))*((32-20) K)


Svar #11
26. august 2009 af Mahal-pigen (Slettet)

OMG. Det ser indviklet ud!

kan du forklare det du skriver :)?


Brugbart svar (1)

Svar #12
27. august 2009 af SuziihShakur (Slettet)

brug først denne formel: Q = m*c*ΔT

bagefter skal du bruge formlen: J = kg*J/kg*grader*grader


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. august 2009 af mathon

(0,225 kJ/K)*(T - (32 K)) = 251,16 kJ

(0,225 kJ/K)*T - (7,2 kJ) = 251,16 kJ

(0,225 kJ/K)*T = 251,16 kJ + (7,2 kJ) = 258,36 kJ

T = (258,36 kJ)/((0,225 kJ/K) = 1148,27 K = (1148,27 - 273) C ≈ 875 C


Skriv et svar til: er total lost! hjælp til formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.