Matematik

sværeste bevis i matematikkens historie

27. august 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hey derude,

er der nogen der ved, hvilke bevis, der har været det sværeste bevis i matematikkens historie er ? - hvem har lavet det ?

på forhån taaak

xx_gal_xx


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2009 af peter lind

Gæt: xn+yn=zn hvor x,y,z er hele tal forskellig fra 0 har ikke nogen løsninger.Sætningen stammer fra 1600 tallet af Fermat, som skrev at han havde fundet et vidunderligt bevis for dette. Han angav aldrig dette bevis. Senere matematikere har arbejdet med det og et endelig bevis blev først offentligjort for ca. 15 år siden af Wilson.


Svar #2
27. august 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

HAHA - genialt. denne sætning har jeg tænkt mig og skrive om i SRP :)

Synes det er megggaaa spændende især når det er noget mystisk noget, som ikke har haft et bevis i mannge år.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2009 af Daniel TA (Slettet)

Ja, Fermats sidste læresætning. Det er også det sværeste bevis jeg har hørt om. Det krævede vist Wilson utrolig meget ny matematik og sjove ting, som jeg ikke tror fandtes dengang Fermats selv levede, så hvordan han har fundet frem til et bevis lyder for mig ret mærkeligt. Måske løj han.

Jeg så en dokumentar om det engang. Der blev der sagt at Wilson brugte noget der hed elliptiske kurver, som egentlig ikke er elliptiske, ej heller kurver, men en figur/graf som altid er symmetrisk uanset hvordan man ser på den. Det forstod jeg ikke rigtigt, men det var meget sjovt :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. august 2009 af peter lind

#3 Du har helt ret i at der blev brugt matematik, som Fermat ikke kendte.

Tilføjelse til #1. Der skulle stå for n >2. For n=1 og n=2 kendes mange eksempler på løsninger.


Svar #5
27. august 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

# 3:

Nååhh... ejj hvor spændende. :)
 

#4:

Nååh... Det er riigtigt, læste det et sted på nettet. MEn kunne være super spændende at forstå hvordan man har fundet frem til det ;)

#3 og # 4.

Er der nogen af jer der ved hvor man kan se hele beviset ? - kender i til litteratur om Fermatts sdiste sætning ?- eller film? osv osv. ?


 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2009 af Daniel TA (Slettet)

#5 Der må stå en masse på nettet om litteratur. Søg også på ham der løste gåden. Men jeg kender ikke præcis nogle titler - beklager.


Svar #7
27. august 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

#6:

Okay, det skal jeg gøre. :)
helt i orden


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. august 2009 af Dynin (Slettet)

#5 Andrew Wiles bevis kræver en hel del algebra på højt niveau http://math.stanford.edu/~lekheng/flt/wiles.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. august 2009 af peter lind

#5 Beviset ligger langt over hvad du med din viden om matematik kan klare. Den mere historiske del er beskrevet i en bog der enten hedder "Fermats store sætning" eller "Fermats sidste sætning". Den kan du låne på biblioteket.


Svar #10
27. august 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

#8 og #9:

Okay, taak skal I have :D


Skriv et svar til: sværeste bevis i matematikkens historie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.