Fysik

Gnidningskoefficient (igen)

28. august 2009 af andreas_baldur (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven jeg har problemer med, har allerede været debatteret herinde. For ikke at skrive det hele igen linker jeg: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=121518.

Opgaven lyder:

En skøjteløber er uheldig og falder, mens han løber hen over isen med farten 25km/h. Han glider på maven 45m. videre, inden han standser. Hvor stor har gnidningskoefficienten været?
 

Det som blev nået frem til, var at massen gik ud på begge sider:

m*a = my*F_n, hvor F_n udtrykkes som: m*g.
 

m*a = my*m*g, hvor vi til sidst ender med et udtryk for gnidningskoefficienten:

my=a/g.

Min konflikt består så i, at accelerationen er negativ, og et negativt tal divideret med tyngdeaccelerationen bliver negativt. Men gnidningskoefficienten kan ikke være negativ, hvad går galt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2009 af mathon

Aydre = ΔEkin = Ekinslut - Ekino = 0 - ½·m·vo2 = -½·m·vo2

Aydre = -Fgnid·(45 m) = -µ·m·g·(45 m) = ΔEkin = -½·m·vo2

dvs
µ·g·(45 m) = ½·vo2
hvoraf

µ = ½(25/3,6 m/s)2/(g·(45 m)) = 0,055
 


Svar #2
28. august 2009 af andreas_baldur (Slettet)

Er ikke helt med på hvad du gør fra første linje af. Hvis du kunne skære det lidt mere ud i pap, ville det være super :)


Svar #3
29. august 2009 af andreas_baldur (Slettet)

Har kigget lidt på det, og kan godt forstå det meste af det. Det eneste jeg er i tvivl om er, hvorfor fortegnet til F_gnid er negativt? Skal man opfatte det som en vektor, for så vil F_gnid da altid være negativ.


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. august 2009 af mathon

...retningen af Fgnid er modsat bevægelsesretningen, som defineres positiv...


Svar #5
29. august 2009 af andreas_baldur (Slettet)

Okay super, er helt med nu ;) tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Gnidningskoefficient (igen)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.