Matematik

hvad betyder ln

28. august 2009 af Rina68 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave hvor at en funktion f er bestemt ved f(x) = x gange 3x. Løs lignngen f´(x) = 0.

Ifølge alle mine gamle noter må det betyde det at f´(x) = 1 gange 3x gange med ln(2)

Herefter får jeg så at: 1 gange 3x gange med ln(2) = 0
 

Men det er vel ikke selve svaret?

Hvad betyder det egentligt med ln?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2009 af Exupery (Slettet)

Du skal bruge produktreglen:

(f*g)'(x)=f'(x)*g(x)+g'(x)*f(x)

f(x)=x*3^x

f'(x)=1*3^x+x*ln(3)*3^x <=> f'(x)=3^x+x*ln(3)*3^x <=> f'(x)=3^x(1+x*ln(3))

, da der for k^x gælder, at dens afledede er ln(k)*k^x.

Nu kan du sætte den afledede funktion lig 0 og beregne x.

ln(x) er den naturlige logaritmefunktion.


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. august 2009 af mighdlwska (Slettet)

In er det samme som e... det har du sikkert lært noget om i Matematik.. Ellers kan du læse om det i Mat bog A2(den grønne deR)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2009 af Exupery (Slettet)

#2 Nej! ln er det modsatte af e. De ophæver hinanden!


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2009 af mighdlwska (Slettet)

Ja. In ER det modsatte af e!


Svar #5
28. august 2009 af Rina68 (Slettet)

har ikke den grønne bog. har en bog der hedder b-a hvor det forudsættes bekendt, men da jeg ikke har gået i skole i 20 år og nu skal bruge mar på a niveau har jeg en del huller her.

nogen der kan forklare det på et helt enkelt plan, altså hvad det vil sige at tage den naturlige logiritme af noget. Det er let nok at forstå at e er modtat in. Det kan jeg se, når jeg taster på lommeregneren, men vil gerne forstå hvad der sker.

den narturlige logiritme af 1 er nul, men hvad er så den naturlige logiritme af f.eks. 10?


Svar #6
28. august 2009 af Rina68 (Slettet)

Hej igen.

Kommer ln(3)*3^x som er en del af resultatet fra  3^x, som blot er blevet differentieret?


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. august 2009 af poulor (Slettet)

ln(1)=0 fordi e0=1

ln(10)=x fordi ex=10, her er x=2,3


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. august 2009 af mathon

f(x) = x·3x

f '(x) = 1*3x + x*ln(3)*3x = (1+ln(3)·x)·3x


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. august 2009 af peter lind

#5 En logaritmefunktion er en funktion der opfylder betingelserne ln(a*b) = ln(a) +ln(b) a,b >0. Heraf kan udledes at ln(a/b)= ln(a)-ln(b) og ln(an)=n*ln(a). Alle logaritmefunktioner er proportionale. Der er to specielle nemlig den naturlige logaritme som er karakteriseret ved ln(x)' =1/x og titals logaritmen (skrives normalt log), som er karakteriseret ved at log(10)=1. Et tal som ln(10)  kan man ikke sige andet generelt om end at det er et irrationalt tal. Du kan prøve at  lave en graf af de 2 logaritmefunktioner.


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. august 2009 af peter lind

Her er en side om den naturlige logaritme http://da.wikipedia.org/wiki/Naturlig_logaritme

På siden www.ventus.dk kan du hente flere gratis bøger om matematik, hvis du vil læse noget op
 


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. august 2009 af mathon

i oversigt


Skriv et svar til: hvad betyder ln

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.