Kemi

arsen i drikkevand - opskrivning af reakionsskema samt pH beregning

31. august 2009 af M-H-Nielsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal opstille reaktionsskemaet, for arseniks omdannelse til arsensyrling, i en vandlig opløsning. Er følgende korrekt lavet:

As2O3(s) + 3 H2O(l) -> 2 H3AsO3(aq)

Eller dannes der også oxygen ved raktionen, således at den ser sådan ud:

2 As2O3(s) + 12 H2O(l) -> 4 H3AsO3(aq) + 3 O2(g)

Dernæst skal jeg beregne pH for den opløsning der indeholder:

0,371g arsenik og det samlede volumen er på 100 mL.

Jeg får at vide, at pKs for H3AsO3 er 9,23, hvilket fotæller mig at det er en svag syre, er det da korrekt at beregne pH med følgende formel:

pH = 0,5 (pKs - log(Cs)) - som er fomlen for pH for en svag syre, eller skal man ind og tage højde for forholdende i reaktionsskemaet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2009 af mathon

M(As2O3) = 197,82 g/mol


Svar #2
31. august 2009 af M-H-Nielsen (Slettet)

Jeg forstår ikke dit svar? Hvad er det svar på? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. august 2009 af mathon

n(As2O3) = m/M = (0,371 g)/(197,82 g/mol) = 0,001875 mol

c = n/V = (0,001875 mol)/(0,100 L) =  0,01875 mol/L =  0,01875 M

pH = 0,5·(9,23 - log(0,01875))


Svar #4
31. august 2009 af M-H-Nielsen (Slettet)

Tak for dit svar.. :)

Men når man får pKs at vide for HsAsO3, er det så ikke den man skal beregne koncentrationen for ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. september 2009 af mathon

Jeg forstår ikke dit spørgsmål


Svar #6
01. september 2009 af M-H-Nielsen (Slettet)

Det jeg mener er:

Vi får oplyst pKs for asensyrling, men du finder koncentrationen af arsenik. Det jeg spørger om er, om ikke man skal finde koncentrationen for arsensyrling i stedet, da man i formlen skal bruge koncentrationen for en syre.

Så opgaven regnes således:

da forholdet mellem arsenik og arsensyrling er 1:2 er stofmængden af arsensyrling det dobbelte af stofmængden for arsenik.

C(arsensyrling) = 2*n(arsenik) *V = 0,0375

som så indsættes i formlen for pH?


Skriv et svar til: arsen i drikkevand - opskrivning af reakionsskema samt pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.