Matematik

Linje og cirkel tangerer

03. september 2009 af AJ2008 (Slettet)

 hej nogen der kan hjælpe mig med følgende opg.

Linjen med ligningen -4x + 3y – 17 = 0 tangerer cirklen (x – 2)^2 + y^2 = 25 i et punkt P.

a. Bestem en ligning for linjen gennem cirklens centrum og P.

b. Bestem koordinaterne til P.

tak :D
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2009 af mathon

tangentens normalvektor [-4,3] er retningsvektor for den søgte linje.


Svar #2
03. september 2009 af AJ2008 (Slettet)

 brug for lidt mere hæjlp :s .. kan ikke se  hvordan jeg kommer videre med den info ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2009 af mathon

linjen gennem gennem P og C(2,0) med retningsvektor (-4,3)

har parameterfremstillingen
(x,y) = (2,0) + t(-4,3)

dvs
I:   x = 2 - 4t                         I ganges med 3
II:  y =      3t                         II ganges med 4

III:  3x = 6 - 12t
IV:  4y =    12t                      III og IV adderes

3x + 4y = 6

y = -(3/4)x + (3/2)


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2009 af mathon

tangenten:
-4x + 3y – 17 = 0
identisk med
y = (4/3)x + (17/3)

tangering betyder netop ét fællespunkt:

fællespunkt betyder bl.a.
identisk 2. koordinat
hvoraf
(xo – 2)2 + ((4/3)xo + (17/3))2 = 25           som reduceres
til
xo2 + 4xo + 4 = (xo+2)2 = 0
med løsningen
xo = -2    som indsat i tangentligningen y = (4/3)x + (17/3)
giver
yo = (4/3)(-2) + (17/3) = 3

konklusion:
P(-2,3)
 


 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. september 2009 af mathon

altetnativ
hvis den rette linjes parameterfremstilling ikke kendes:

retningsvektor [-4,3] og dermed [1,-(3/4)]
dvs. med hældningskoefficient -(3/4)

y = -(3/4)x + b gennem C(2,0)

0 = -(3/4)·2 + b  hvoraf

b = (3/2)

y = -(3/4)x + (3/2)


Skriv et svar til: Linje og cirkel tangerer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.