Kemi

PH udregning i mættet opløsning

10. september 2009 af royalgameplayer (Slettet) - Niveau: A-niveau

a) Beregn [fe2+],[OH] samt pH i en mættet opløsning af Fe[OH)2 i rent vand.

b) Beregn massen af Fe(OH)2 (s) der kan opløses i 1l rent vand.

Ved godt det er sent men håber på et hurtigt svar :D

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2009 af mathon

a)
i rent demineraliseret vand betyder
s
vandopløseligheden af Fe(OH)2 (s) i mol/L

                                 Fe(OH)2 (s)  <---> Fe(OH)2 (aq)  <--->  Fe2+ (aq)  +  2OH- (aq)
stofkoncentrationer:                                    s                           s                  2s

[Fe2+(aq)]·[OH- (aq)]2 = Ko = 4,8*10-16 M3
hvoraf

s·(2s)2 = 4,8*10-16 M3  og

s = [(4,8*10-16)/4 M3]1/3 = 4,9324*10-6 M

[Fe2+(aq)] = s  = 4,9324*10-6 mol/L
[OH- (aq)] = 2s = 9,8648*10-6 mol/L

pOH = -log(9,8648*10-6) = 5,01

som ved 25°C
giver
                            pH = 14 - pOH = 14 - 5,01 = 8,99
 

b)
M(Fe(OH)2) = (55,847 + 2*(18,02-1,0079)) g/mol = 89,8712 g/mol
vandopløseligheden af Fe(OH)2 (s) = s·M = (4,9324*10-6 mol/L)·(89,8712 g/mol) = 4,4328*10-4 g/L =
                                                                                                                                          443,28 µg/L


Skriv et svar til: PH udregning i mættet opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.