Matematik

En jernklods opvarmes og afkøles derefter... hjælp

12. september 2009 af Saraoa (Slettet)

 En jernklods opvarmes og afkøles derefter af luften. Afkølingen kan beskrives af funktionen:

a(t) = 20 + 880 * 0,95t , t ≥ 0, hvor afkølingen påbegyndes til t = 0, og a(t) er klodsens temperatur, målt i grader til tiden t

a) Hvilken temperatur blev jernklodsen opvarmet til?

b) Til hvilket tidspunkt er jernklodsens temperatur 200 grader?

c) Hvilken temperatur har luften, hvor klodsen afkøles?

d) Hvilken temperatur nærmer klodsen sig, når tiden går?

e) Får jernklodsen (teoretisk) nogensinde en temperatur på 20 grader?

Håber i er behjælpelige med disse opgaver, og det gør skam ingenting hvis kun i kan hjælpe mig med nogen af dem, håber bare på et svar og noget hjælp :)

Venligst Sara


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. september 2009 af peter lind

a) Find klodsens temperatur til tiden 0. altså sæt t = 0 i formlen

b) løs ligningen 200 = a(t)

c og d: se hvad der sker når t->oo


Svar #2
12. september 2009 af Saraoa (Slettet)

hvad mener du med: se hvad der sker når t->oo??

og hvordan skal jeg løse ligningen 200 = a(t)?? :-/


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2009 af peter lind

t -> oo t gående mod uendelig

Træk de 20 over på venstre side og beregn logaritmen på de to sider


Svar #4
12. september 2009 af Saraoa (Slettet)

Så jeg skal altså gøre sådan her???:

a(t) = 20 + 880 * 0,95t

-20 = 880 * 0,95t

log(-20) = log(880 * 0,95t)

log(-20)= t * log(880 * 0,95)

log(-20) = t * 0,95 / log(0,95) ??? eller hvordan?  


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2009 af peter lind

a(t) skal være 200 så det er ligningen 200 = 20 + 880 * 0,95t  du skal løse.

Iøvrigt log(-20) eksisterer ikke. Log(  880 * 0,95t ) = log(880)+log(0,95t)  = log(880)+t*log(0,95)


Skriv et svar til: En jernklods opvarmes og afkøles derefter... hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.