Kemi

pH beregning

14. september 2009 af Tinekris (Slettet)

Hej..

Til at bestemme koncentrationen af en opløsning af natriumhydroxid anvendes kaliumhydrogenphthalat, som er et salt af phthalsyre (benzen - 1, 2 - dicarboxylsyre). Der titreres til rødt omslag med phenolphthalein som indikator. Der afvejes 0,4084g kaliumhydrogenphthalat, der opløses i vand til et volumen på 25,00mL.

a) Bestem stofmængdekoncentrationen af kaliumhydrogenphthalat: Den har jeg regnet og fået til 0,08mol/L

b)Beregn pH for opløsningen:

Til titreringen anvendes 19,51mL natriumhydroxid

c)Bestem stofmængdekoncentrationen af natriumhydroxid. Den har jeg regnet og fået til 0,102563mol/L

d) Beregn pH for opløsningen når halvdelen af natriumhydroxidopløsningen er tilsat:

e) Beregn pH for opløsningen i ækvivalenspunktet. A..

Det er opgave b, d og e, jeg  ikke kan komme i gang med..


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. september 2009 af JKaram (Slettet)

Hvor stærk er kaliumhydrogenphtalat? Finder du ud af det kan du udregne pH. Start med det amigo.

Karam


Svar #2
14. september 2009 af Tinekris (Slettet)

Det er en svag base, hvis det er det, du mener....


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. september 2009 af mathon

M(KC8H5O4) = 204,22 g/mol

c = n/V = (m/M)/V = ((0,4084 g)/(204,22 g/mol))/(0,025 L) =


Svar #4
14. september 2009 af Tinekris (Slettet)

Øh når han ville have molarmassen..

Men hvad skal jeg bruge den til ??


Svar #5
14. september 2009 af Tinekris (Slettet)

C = 0,08 


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. september 2009 af mathon

b)
Phtalsyres pKs2 = 5.4 hvilket indikerer svag syre
hvorfor

pH = ½(pKs - log(cs)) = ½(5,4 - log(0,08)) ≈ 3,2
 


Svar #7
14. september 2009 af Tinekris (Slettet)

det må være opgave b) vi løser her..


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. september 2009 af mathon

c)

 pH = pKs2 = 5,4


Svar #9
14. september 2009 af Tinekris (Slettet)

c) Bestem stofmængdekoncentrationen af natriumhydroxid..

Har da ikke noget med pH at gøre... Så det er vidst ikke rigtigt mathon


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. september 2009 af mathon

e)
    n(C8H4O42-) = m/M= (0,4084 g)/(204,22 g/mol) = 0,002 mol
    c(C8H4O42-) = (0,002 mol)/((0,025+0,01951) L) = 0,044934 mol/L = 0,044934 M
    pKb = 14 - 5,4 = 8,6
   
    pOH = ½(pKb - log(cb)) = ½(8,6 - log(0,044934)) ≈ 5,0
    som
    ved 25°C giver
    pH = 14 - pOH = 14 - 5,0 = 9,0
 


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. september 2009 af mathon

#8
skal være d)


Svar #12
14. september 2009 af Tinekris (Slettet)

hvad skal være d??


Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.