Kemi

Hjælp med to kemi opgaver

14. september 2009 af Monkeydude (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Skal lige have lidt hjælp med to opgaver, som jeg ikke lige kan finde ud af.

Den første lyder:

10mL 1,0*10^-5 M AgNO3 blandes med 10mL 2,0*10^-5 M CaCl2. Temperaturen er 25 grader celsius. Dannes der bundfald ved sammenblandingen?


Den anden lyder:

Beregn opløseligheden af Mg(OH)2 i 0,10 M NaOH ved 25 grader celsius.

Håber der er nogen der kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2009 af mathon

Ko = [Ag+ (aq)]*[Cl- (aq)] = 1,6*10-10 M2

det aktuelle ionprodukt, Y,
beregnes:

[Ag+] = 1,0*10-5 M
[Cl-] = 2*2,0*10-5 M = 4,0*10-5 M

Y = [Ag+]*[Cl-] = (1,0*10-5 M)*(4,0*10-5 M) = 4,0*10-10 M2

det ses, at Y>Ko
hvorfor der dannes bundfald
 


Svar #2
14. september 2009 af Monkeydude (Slettet)

 Hmm ok. 

Men hvad med den anden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2009 af mathon

Mg(OH)2:
Ko = 5*10-12 M3 ved 25°C

ved tilsætning af den tungt opløselige Mg(OH)2 til den letopløselige NaOH
haves

[Mg2+ (aq)]*[OH- (aq)]2 = 5*10-12 M3
og

[Mg2+ (aq)] = (5*10-12 M3)/[OH- (aq)]2 = (5*10-12 M3)/(2*(0,10 M))2 = 1,25*10-10 mol/L

ækvivalerende opløseligheden
1,25*10-10 mol Mg(OH)2 pr. liter 0,1 M NaOH
..............

der er i beregningen set bort fra den i sammenhængen 0,10 M NaOH negligeable tilførsel af OH- ved tilsætning af Mg(OH)2
 


 


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2009 af mathon

m = n*M = (1,25*10-10 mol)*(58,34 g/mol) ≈ 7,3*10-9 g

svarende til:
                  7,3 ng Mg(OH)2 pr. liter 0,10 M NaOH
 


Svar #5
14. september 2009 af Monkeydude (Slettet)

 Skal det er ind der hvor du skrev .................


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2009 af mathon

Ja


Skriv et svar til: Hjælp med to kemi opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.