Matematik

Hvad gør jeg galt?

18. september 2009 af snuller-puller (Slettet)

Jeg skal bestemme en ligning for tangenten til grafen for f(x) i punktet

f(x) = 3x2-6.    P(2, 18)

Jeg differentierer først funktionen, så det giver f´(x)=6x

derefter bestemmer jeg tangentens hældning, som er f´(2)=6*2=12

Tangentens ligning er så y=a*(x-x0)+y0= 12(x-2)+18 = 12x-6

Men i facitlisten, står der ligningen skal være 36x-54?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2009 af exatb

p(2,18) er ikke et punkt på grafen. Hvis x er 2 bliver y = 6


Svar #2
18. september 2009 af snuller-puller (Slettet)

Hvordan kan jeg vide, at det er x, der er i selve grafen og ikke y fra punktet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2009 af exatb

Hvis jeg regner med punktet 2,6 får jeg hældningen til y = 12x -18. Hvis den ganges med 3 bliver det 36x - 54.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2009 af exatb

Hvis ligningen hedder 3x^2 + 6 passer det med p 2,18


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2009 af exatb

Det ser ud til at din ligning er korrekt


Svar #6
18. september 2009 af snuller-puller (Slettet)

Nej ... Ligningen ER 3x2-6 .. Så jeg vil gerne vide, hvad det er, jeg gør forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2009 af exatb

Men punktet 2, 18 ligger ikke på grafen, det er det der er problemet. Så er der en fejl i opgaven


Svar #8
18. september 2009 af snuller-puller (Slettet)

opgaven ordret:
Bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x) i punktet P:

f(x) = 3x2-6 ,  P(2,18)


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. september 2009 af exatb

Men er vi ikke enige om at hvis man sætter 2 ind på x´s plads får man 6? Det er vel et punkt på kurven der skal regnes på


Svar #10
18. september 2009 af snuller-puller (Slettet)

Jo, det er vi :).

Jeg forstår bare ikke, hvordan der skal regnes videre med det punkt, for jeg får det samme? (har forsøgt).


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. september 2009 af exatb

Og du er sikker på du kikker det rigtige sted i facitlisten? Jeg synes ikke der er hoved og hale i det her


Svar #12
18. september 2009 af snuller-puller (Slettet)

Ja, facitlisten har jeg tjekket flere gange, for at se, om jeg nu også tog fejl :).

Men der står altså y=36x-54


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. september 2009 af Exupery (Slettet)

Opgaven kan ikke løses, jf også #7 der netop fortæller dig, at punktet (2;18) ikke ligger på grafen. Dumpekarakter til opgavestillerne!

Medmindre altså, at du har skrevet forkert, og at konstanten er +6, for så passer opgaven, facitlisten er dog stadig galt på den.


Brugbart svar (2)

Svar #14
19. september 2009 af kieslich (Slettet)

Funktionen hedder f(x) = 3*x3 - 6     så passer alle punkter og tangenter.


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. september 2009 af exatb

Ok godt set


Svar #16
19. september 2009 af snuller-puller (Slettet)

Ah, det er min fejl. Det beklager jeg virkelig. Eksponenten er 3 og ikke 2... Mange tak :).

 


Skriv et svar til: Hvad gør jeg galt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.