Kemi

Kemi opgave... kig ind

03. januar 2005 af Kathyy (Slettet)
Ny opgave:

Beregn pH for følgende vandige opløsninger ved 25 grader.

a) 0,138 M monochlorethansyre
b) 0,108 M Butansyre
c) 0,100 M Kaliumformiat
d) 0,187 M natriumhydrogensulfit
e) Beregn den aktuelle koncentration af H3O+ i hver af de nævnte opløsninger.

Min bud.

a) pOH = -log(0,138)
pOH = 0,8601
pH = 14-0,8601
pH = 13,1399

b) facit pH = 13,033

c) Facit pH = 13

d) Facit pH = 13,272

Så kommer e)

den er jeg lidt i tvivl om men jeg har fundet pKs i databogen

a) CH2Cl-COOH pKs=2,87
b) CH3(CH2)2COOH pKs=4,82
c) HOOCCH=CHCOOH pks=3,10;4,60
d) NaHSO4

Ved bare ikke hvordan jeg skal lave e) tror det er helt forkert og ved ikke hvad jeg skal bruge pKs til?

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2005 af 2835 (Slettet)

koncentrationen af H3O+ er lige med :
10^(-pH)

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. januar 2005 af KemiKasper (Slettet)

Den er helt galt i byen!!! Hvorfor roder du pOH ind i det? Hvis jeg var dig ville jeg slå op i min kemibog under beregning af pH for syrer der IKKE er stærke.

Svar #3
03. januar 2005 af Kathyy (Slettet)

altså svage syre?

eller middelstærksyre?

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. januar 2005 af Katty (Slettet)

Her er proceduren: Starter med et eks.:


a) 0,138 M monochlorethansyre (middelstærk)
Ks = 10^-pks = 10^-2,87

Du skal altså beregne pH vha. pH-formlen for en middelstærk syre, hvor du indsætter Ks og syrens formelle koncentration Cs = 0,138M.

pH-formlen for en middelstærk syre står i din bog.

altså:
1) Find pKs
2) Afgør, om der er tale om en svag, middelstærk eller stærk syre/base
3) Find den rette formel
4) [H30+] = 10^-pH

Svar #5
03. januar 2005 af Kathyy (Slettet)

a) CH2Cl-COOH pKs=2,87
b) CH3(CH2)2COOH pKs=4,82
c) HOOCCH=CHCOOH pks=3,10;4,60
d) NaHSO4

Hvad er pKs i c)? det fatter jeg ikke
Og hvad er pKs for d)?

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. januar 2005 af Katty (Slettet)

a) CH2Cl-COOH pKs=2,87
Ja, find pH som beskrevet

b) CH3(CH2)2COOH pKs=4,82
Jvf. pKs er det en svag syre, bestem pH vha. formlen for pH i en svag syre

c) Kaliumformiat: Se på reaktionen med vand:

KHCOO + H20 = K+ + HCOO-

HCOO- (formiat/methanoat) har pKb 10,25, det er altså en svag base. Bestem pOH vha. formlen for pH i en svag base, dernæst pH

d) NaHSO4
NaHSO4 + H20 = Na+ + HSO4-

HSO4- er en middelstærk syre med Ks 1,2*10^-2M. Beregn pH som i a.

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. januar 2005 af Katty (Slettet)

Rettelse: Bestem pOH vha. formlen for pOH i en svag base, dernæst pH

Skriv et svar til: Kemi opgave... kig ind

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.