Kemi

pH beregninger

27. september 2009 af jeya (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heeeeeeeeeeeeeej

f) beregn pH for opløsningen før og efter tilsætning af dichlorethansyre?

   1,00 L 0,45 M natriumethanoat tilsættes 0,25 L 1,00 M dichlorethansyre

Jeg har kikket lidt rundt her og fundet lignende opg., men det jeg ikke forstår er at man kun udregner pH for OH-

CH3COONa+H2O→CH3COOH+OH-+Na+


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2009 af mathon

                     CH3COONa + CHCl2COOH  →  CH3COOH + CHCl2COONa

en stærkere syre uddriver en svagere syre af dens salt


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2009 af mathon

0,45 mol CH3COONa
tilsættes
n = (0,25 L)·(1 mol/L) = 0,25 mol CHCl2COOH som ækvivalerer
0,25 mol CH3COONa

n(CH3COONa)efter = (0,45 - 0,25) mol = 0,20 mol i voluminet 1,25 L

[CH3COONa]efter = (0,20 mo)/(1,25 L) = 0,16 M

CH3COONa (aq)  →  CH3COO-(aq)  +  Na+(aq)

hvoraf

[CH3COO-]efter = 0,16 M   

ved 25°C gælder:
pKb = 14 - 4,75 = 9,25 hvilket indikerer svag base

pOH = ½(pKb - log(cb)) = ½(9,25 - log(0,16)) = 5,02

ved
pH = 14 - pOH = 14 - 5,02 = 8,98 ≈ 9


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. september 2009 af JonasE (Slettet)

Jeg er altså ikke sikker på at det der er rigtigt. Det skulle vel aldrig være opgave 3.24 i "KEMIOPGAVER"?

Jeg scanner en rettet aflevering ind så du kan se de rigtige svar.

Natriumethanoat bliver jo blot en ethanoation når den opløses i vand, natriumionen er udenbetydining.

Vedhæftet fil:Kemi.3,24.f.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2009 af mathon

eller skrevet på ionform (Na+ er tilskuerion)

CH3COO- + CHCl2COOH → CH3COOH + CHCl2COO-


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2009 af JonasE (Slettet)

Jeg synes det virker forvirrende at du skriver det på den anden måde, man kunne jo tro at natrium faktisk satte sig fast på stoffet i en en vandig opløsning.

Men det ænderer ikke på at vi får forskellige facit.


Svar #6
27. september 2009 af jeya (Slettet)

tusind tak for hjælpen, jeg var lige ved at lave det hele forkert :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2009 af mathon

svar #3
er korrekt - i farten overså jeg pufferen


Skriv et svar til: pH beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.