Fysik

bevægelse skråplan

28. september 2009 af jasm (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg skal finde accelerationerne for de 2 klodser. De har samme masse 10 kg, og sammen kinetiske friktion med underlaget μk = 0,10. Jeg kan godt se at klods A bevæger sig ned af skråplanet og B derfor op, pga. A's større vinkel med vandret, men kan ikke komme i gang med at finde accelerationerne.

Vedhæftet fil: skråplan.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Start med at indtegne tyngdekræfterne på klodserne (den virker lodret nedad). Så skal du have vektorkræfterne opløst, så du kan se, hvilken nettokraft, der giver anldning til bevægelsen. Kraften er massen gange accelerationen, hvoraf du kan finde a.


Svar #2
28. september 2009 af jasm (Slettet)

er det ikke rimeligt at antage at: ΣFx = ma * ax = mb* ax altså at de 2 klodser har sammen acceleration, for som det fremgår af opgaveteksten lyder det til at de ikke har samme acceleration


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

da accellerationen er en vektorstørrelse (med både længde og retning) har de ikke samme acceleration


Svar #4
28. september 2009 af jasm (Slettet)

ok, men er følgende så korrekt?

for klods A

 ΣFx =ma * ax   ⇓

-s-μk,a*Na+ma*g*sin(60)=ma*ax

og for klods B

ΣFx =mb * ax

s-μk,b*Nb-mb*g*sin(30)= mb*ax


Skriv et svar til: bevægelse skråplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.